Green tea inhibits proteolytic enzymes in GCF from patients with chronic periodontitis

Detta är en Master-uppsats från Malmö högskola/Odontologiska fakulteten (OD)

Sammanfattning: Kronisk parodontit orsakar vävnadsdestruktion till följd av matrixmetalloproteinasaktivitet. Dessa enzym härrör från värdcellerna och är en del av det immunologiska svaret på bakteriella virulensfaktorer. Grönt te har studerats för sina hälsofrämjande egenskaper, som omfattar bland annat anti-inflammatoriska effekter. Effekten beror delvis på enzyminhibering av tepolyfenoler. Syftet med denna studie var att ytterligare undersöka den inhiberande effekten av grönt te, med fokus på enzymatisk aktivitet i gingivalvätska från patienter med parodontal sjukdom. Patienter med kronisk parodontit valdes ut för att delta i studien. Gingivalvätska extraherades med mikropipetter från patienternas gingivala sulci. Proverna behandlades med grönt te och jämfördes med obehandlade prover från samma försöksperson. Fluorescens proteasanalys med kasein som substrat utfördes på fjorton prover för att detektera skillnader i kaseinolytisk aktivitet. Zymogramanalys med användning av gelatin som substrat utfördes på fyra prover, för att undersöka skillnader i gelatinolytisk aktivitet och analysera molekylvikter för de olika enzymerna. Den fluorometriska analysen visade en signifikant lägre enzymaktivitet i prover med tillsatt grönt te jämfört med obehandlade prover (p<0.001). Zymogramanalysen visade en skillnad i enzymaktivitet som var mest uttalad i banden för molekylär vikt runt 255 kDa, analogt med komplex av matrixmetalloproteinas-9. Sammanfattningsvis har det i denna studie påvisats att grönt te har en hämmande effekt på kaseinolytisk aktivitet och en mindre, mer specifik, hämmande effekt på gelatinasaktivitet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)