Mykotoxiner i hästfoder

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Sammanfattning: Mykotoxiner är giftiga sekundära metaboliter producerade av mögelsvampar. Mögelsvampar uppträder på grödor världen över, och de mest frekvent förekommande släkten som producerar toxiner är Aspergillus spp., Penicillium spp. och Fusarium spp. Vanliga mykotoxiner i foder är deoxynivalenol, zearalenon, fumonisiner, trichotecener, aftatoxin och ochratoxin. Hästar som exponerats för mykotoxiner kan drabbas av allvarliga sjukdomar som leukoencephalomalasi och stachybotryotoxikos. Studier har visat att mykotoxiner ofta förekommer i kraftfoder såsom havre, korn, müsli, majs och betfiber, men även i grovfoder som hö, ensilage, majsensilage och hösilage. I denna litteraturstudie påvisades mykotoxinkoncentrationer över EU:s rekommendationer för hästfoder i endast två foderslag, vilka var havre kontaminerat av zearalenon eller deoxynivalenol och halm kontaminerat av deoxynivalenol. Få studier har dock genomförts gällande hälsopåverkan hos häst efter exponering för mykotoxiner, vilket kan betyda att EU:s gräns- och riktvärden för hästfoder är dåligt underbyggda. Även studier på mykotoxiner i kraftfoder speciellt ämnat för häst saknar mångfald, detsamma gäller grovfoder till alla djurslag. Fler studier behövs för att säkert veta om EU:s direktiv och rekommendationer gällande mykotoxiner i hästfoder är rimliga eller om nya gräns- och riktvärden behövs.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)