"P.S. allt är bra som det är, har inget speciellt att klaga på” : - en kvantitativ studie om matlådor för äldre personer i ordinärt boende

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Josefin Eliasson; Maria Lagerqvist; Jeanette Pettersson; [2017]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Undernäring är ett problem inom äldreomsorgen och den största delen av de satsningar som görs sker inom de särskilda boendeformerna samtidigt som allt fler äldre bor kvar hemma. Uppmärksamhet behöver i större omfattning även riktas till måltider hos de äldre i ordinärt boende. Rätten för de äldre att själva påverka sin vardag och sina måltider betyder mycket för dem som individer och fler studier inom detta område efterfrågas. Syfte: Syftet var att undersöka vad äldre personer i ordinärt boende i Sandvikens kommun tycker om de matlådor som leverera till dem. I syftet inkluderas även frågeställningar om vad de äldre personerna har för önskemål om maten på menyn samt om de själva får välja vilka maträtter som ska beställas från menyn. Metod: I studien användes en kvantitativ metod i form av en enkätundersökning, som utfördes på individer i ordinärt boende med matlådeleverans i Sandvikens kommun. Enkäten behandlade frågor om matlådorna som levereras och systemet kring matlådorna. Databearbetning utfördes i form av beskrivande statistik där resultaten först beräknades med hjälp av statistikprogrammet SPSS. Resultat: Resultaten visar att de 178 svarande individerna överlag tyckte att matens smak och utseende var bra. Portionsstorlekarna ansågs av de flesta vara lagom stora och variationen av maträtter på menyn tyckte de flesta var bra. Resultaten visar också att majoriteten av respondenterna själva väljer vilka maträtter de ska beställa från menyn. De flesta önskemålen om menyn gäller kötträtter. Klassisk husmanskost med fläskkött, nötkött och korv var det som flest respondenter efterfrågade.  Slutsats: Resultatet av den aktuella studien visade att majoriteten av de äldre var nöjda med matlådorna, med avseende på smak, utseende och variationen på menyn. De äldre framförde egna önskemål om traditionellt svenska maträtter, men även modernare maträtter. Majoriteten av de äldre individerna i studien fick själva välja vilka maträtter som skulle beställas från menyn.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)