Hur implementerar man hållbarhetsstrategier i en organisation framgångsrikt? : En kvaltativ studie av svenska livsmedelsföretag som lyckats inom hållbarhet

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Företagsekonomiska institutionen

Sammanfattning: Det finns otydligheter rörande hur företag framgångsrikt implementerar hållbarhetsstrategier i sina organisationer. De svenska livsmedelsföretagen lägger ner mest resurser och är även bäst på att jobba med hållbarhet. Vi undersökte därför hur de svenska livsmedelsföretagen framgångsrika inom hållbarhet implementerat sin strategi i organisationen. Fyra hållbarhetsansvariga på livsmedelsföretagen Arvid Nordquist, Kung Markatta, Santa Maria och Spendrups intervjuades. Frågor ställdes kring ansvar för formulering och implementering, verktyg som använts och vad företagen uppfattat som motstånd inifrån organisationen. Alla företag hade i ledningsgruppen en hållbarhetsansvarig och ansvar för implementation formades av delegering av uppgifter till relevanta avdelningar eller omstrukturering. Företagen använde sig av olika verktyg och standarder såsom uppförandekoder, styrmål med uppföljningar, intern utbildning och standardiserade ledningssystem. Men vissa verktyg såsom hållbarhetsredovisning och ombudsman för hållbarhetsfrågor användes generellt inte. Gällande motstånd kunde resurser ses som en konflikt i verksamheten. Företagens anställda kunde ha olika uppfattning av syfte med hållbarhetsarbetet, men detta sågs inte som ett problem och av vissa som positivt för implementeringen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)