Att äta världen - Om kontroll, personskap och varande i världen

Detta är en Master-uppsats från Lunds universitet/Socialantropologi

Sammanfattning: Utifrån intervjuer gjorda i Malmö 2010-2011 beskriver jag hur en ekologisk praktik bestående av att äta och tänka på ekologisk mat är kontroll- och ordningsskapande. Dels menar jag att ett aktivt val av att äta ekologisk mat kan fungera som ett sätt att skapa ordning i en matvärld som upplevs som oordnad i och med den moderna matens främmande och artificiella natur. Dels menar jag att den ekologiska praktik jag analyserar kan ses som ett sätt att överbrygga ett alienerat förhållande till naturen samt världen i stort, att det är en metod för att skapa en deltagande relation till mat såväl som människor och djur samt att det är en implicit kritik av den grundläggande uppdelningen och motsättningen mellan natur och kultur som genomsyrar inte bara det moderna matsystemet utan även det moderna samhället.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)