Cow power : hållbar mjölkproduktion i framtiden

Detta är en M1-uppsats från SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

Sammanfattning: För att få mjölkproduktionen mer hållbar och göra den till en naturlig del i samhället samt att integrera den med miljön i största möjliga utsträckning har en projektgrupp på Wageningen Universitet i Nederländerna fått i uppdrag att göra en lösning som innefattar detta. Detta genom att se produktionen från olika synvinklar och inte använda traditionell filosofi när det gäller stallbyggnader för mjölkkor samt genom att se på alla inblandades faktiska behov. Projektgruppen har studerat kons, lantbrukarens, miljöns och även allmänhetens behov och utefter det skapat prototyper på mjölkgårdar för att göra produktionen mer hållbar.Projektet har döpts till Cow Power, som till svenska kan översättas som Kraften från kon. För att få bättre insikt i projektet kontaktade vi universitetet som bjöd in oss med varm hand. Redogörelsen av projektet grundar sig främst på det material som sammanställts av projektgruppen samt personliga samtal vi hade med de som var involverade i projektet vid vårt besök på Wageningen Universitet. Syftet med att studera projektet var att få mer fördjupade kunskaper inom ämnet samt att kunna se mjölkproduktionen i Sverige från en annan synvinkel och undersöka om möjligheten finns att starta upp ett liknande projekt här. Krav på en mer hållbar och transparent mjölkproduktion kommer även att uppdagas även i Sverige så småningom och då är det bra att vara medveten om hur andra länder har tagit tag i problemet.Att studera allmänhetens uppfattning om lantbruk och hur de tycker lantbrukaren och djuren ska ha det för att sedan ta med deras synpunkter i prototyperna gör att produktionen blir mer transparent. Detta kan leda till att även media får en bättre uppfattning om lantbruk och gör reportage om positiva saker istället för miljöförstöring och djurplågeri. I vår diskussion har vi granskat projektet mer kritiskt och dragit paralleller till Sveriges situation, vilka parametrar som skulle vara genomförbara i dagsläget och vilka som kräver mer utarbetning. Vår frågeställning var, förutom att få större insikt i projektet, komma till en slutsats gällande ett svenskt genomförande. Detta tror vi är fullt möjligt, om än inte på en praktisk nivå ännu så inom en snar framtid med rätt forskning kring ämnet, finansiellt stöd samt entusiastiska samarbeten mellan olika representanter från den gröna näringen.Ett resultat på den mer personliga nivån är att vi har börjat tänka annorlunda inför framtiden när det gäller mjölkproduktionens hållbarhet. Att inte bara fokusera på den enskilda kon eller lantbrukaren utan på alla påverkade delar i produktionen vilket vi kanske inte skulle ha gjort på samma sätt innan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)