Materialhantering, Lean och den Industriella Byggprocessen: En fallstudie av materialhanteringen genom byggprocessen och hur ett förbättringsarbete med Lean som förändringsstrategi verkat över tid hos Moelven Byggmodul AB i Sandsjöfors.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Författare: Emma Enevold; [2015]

Nyckelord: Industriellt byggande; Lean; materialhantering;

Sammanfattning: Det pågår ett intensivt utvecklingsarbete inom byggsektorn, för att komma tillrätta med problem som resursslöseri i byggandet och dålig produktivitetstillväxt jämfört med övrig tillverkningsindustri. Det industriella byggandet ligger i gränslandet mellan traditionellt byggande och tillverkningsindustri och försöker närma sig lösningar för vissa av de konstaterade problem som finns inom byggsektorn, bland annat genom anammande av de produktionsmetoder som varit drivande i utvecklingen inom tillverkningsindustrin, exempelvis Lean Production.
Fallföretaget i den här studien, Moelven ByggModul AB i Sandsjöfors (Moelven), har lång erfarenhet av industriellt byggande och hade 2010 börjat införa vissa Lean-verktyg i sin produktionsprocess. Den här studien inducerades av Moelvens önskemål att kartlägga och problematisera sitt system för materialhantering, för att bättre kunna organisera sina materialflöden till montageplatsen. Studiens syfte är att beskriva problembilden för Moelvens materialhantering och utvärdera hur förbättringsåtgärderna, baserade på en Lean förbättringsstrategi, inverkat på problembilden över tid.
Studien genomfördes som en kvalitativ fallstudie i två delar, vars första del utfördes under 2010 och andra del under hösten 2014. Genom observationer, intervjuer och litteraturstudier inhämtades material för att kartlägga och analysera Moelvens materialhantering genom byggprocessen vid de två tidpunkterna. I analysen sätts det empiriska materialet i relation till studiens teoretiska referensram, industriellt byggande och Lean Production, för att utvärdera verkningarna av Moelvens förbättringsarbete över tid.
Studiens första del resulterade i en kartläggning av materialhanteringen genom byggprocessens huvudprocesser och en problemsammanställning med ett antal idéer och lösningsförslag, vilka delgavs Moelven. Den andra undersökningsomgången visade att företaget inte använder sig av fler specifika Lean-verktyg än de som redan implementerats 2010. Det går däremot att se en märkbar förbättring i problembilden. Förbättringsåtgärdernas effekt utvärderas dels utifrån de åtta huvudområden som enligt Lessing (2006) karakteriserar en stark industriell byggprocess, dels utifrån ett Leant perspektiv.
Slutanalysen landar i att den positiva utvecklingen av Moelvens materialhantering har skett tack vare ett kontinuerligt förbättringsarbete, med ett antal riktade förbättringsåtgärder inom olika delar av byggprocessens huvud- och delprocesser. Den huvudprocess i Moelvens byggprocess som fortfarande behöver integreras bättre i de redan vidtagna åtgärderna, och som har störst förbättringspotential, är inköpsprocessen. Utvecklingsarbetet har inte genomförts under etiketten Lean Production, men studiens analys visar att åtgärdernas karaktär och processen för deras genomförande gör att utvecklingsarbetet ändå sorterar in under en Lean förbättringsstrategi, genom en verksamhetsanpassning av konceptet.
Studien fyller sin funktion i Moelvens arbete med ständiga förbättringar och i företagets systematiska problemlösningsstrategi, PDCA-cykeln, då resultaten i sina olika delar lämnar bidrag i både planerings- och utvärderingsfasen. Utöver nulägesanalyser och utvärdering av införda förbättringsåtgärder lämnas ett antal förslag på vidareutveckling av de genomförda åtgärderna. Dessa visar även på möjlig fortsatt bearbetning och analys av det insamlade materialet.
Inom ämnesområdet Lean är studiens bidrag begränsat. Studien sällar sig till skaran som dragit slutsatsen att implementering av enskilda Lean-verktyg visserligen kan innebära temporära effekthöjningar eller lokala förbättringar inom processen. Skall en positiv utveckling utifrån ett helhetsperspektiv över tid kunna förväntas, bör dock Lean anammas som konceptuell, verksamhetsanpassad utvecklingsstrategi. Lean Production medför därvid processen för det kontinuerliga arbetet med ständiga förbättringar som anses leda till framgång.
Till industriellt byggande som branschgren lämnar studien två uppdrag. Det första är att arbeta vidare kring den något trubbiga formuleringen maximerad förtillverkningsgrad som enligt Lessing (2006) ska eftersträvas i den industriella byggprocessen. Studien föreslår specifikt att arbete läggs på att ta fram sätt att bestämma vad som är rätt förtillverkningsgrad, och anser att hundraprocentig färdigställandegrad av planerad förtillverkningsgrad bör utgöra målbilden, i meningen att inga kompletteringar, utöver de i förväg inplanerade, tillkommer på montageplatsen. Det industriella byggandets andra uppgift är att se över formuleringarna i standardavtalen som används, i syfte att bättre anpassa dem till de snabba förloppen i den industriella byggprocessen.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)