Skolsköterskors upplevelser av att ge kostråd: En kvalitativ intervjustudie

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Barn och ungdomars hälsoproblematik tenderar att öka i samhället, vilket har stor koppling till matvanor. Skolan kan därmed fungera som en hälsofrämjande arena, där skolsköterskor har en unik möjlighet att främja elevers kost och hälsa. Syftet med studien är att belysa hur skolsköterskor upplever sin arbetsuppgift att ge kostråd till elever. Data samlades in genom fem kvalitativa intervjuer med skolsköterskor som arbetar på skolor med högstadieverksamhet inom Göteborgs Stad. Insamlad data bearbetades genom att intervjuerna transkriberades. Därefter genomfördes en kvalitativa innehållsanalys, vilket resulterade i en kategorisering. Analysprocessen genererade i tre huvudkategorier och 17 underkategorier. Huvudkategorierna som framkom var (1) nå elever, (2) kunskapsrelaterade förutsättningar och (3) praktiska förutsättningar. Dessa kategorier påverkade skolsköterskornas upplevelser av att ge kostråd till elever. Resultatet visade att de upplevde såväl möjligheter som utmaningar i relation till samtliga huvudkategorier. Dessutom visade resultatet på skillnader gällande att ge allmänna kostråd respektive specifika kostråd till elever med särskilda kostbehov. Ett exempel på en skillnad är att skolsköterskorna upplevde mer trygghet i att ge allmänna kostråd, men att de tenderar att glömmas bort då det inte föreligger någon avvikelse hos eleverna. En slutsats av studien är därmed att skolsköterskor har goda möjligheter att arbeta hälsofrämjande med kost i samband med elevernas hälsobesök, men på grund av de utmaningar som de upplever blir effekterna av kostråden inte så stora som de hade kunnat bli.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)