Rätt kost till rätt person - En kvalitativ studie av E-kost till äldre i Göteborgs Stad

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Rita Haukkovaara; Anna Willermark; [2015-08-10]

Nyckelord: E-kost; matsvinn; undernäring; äldre;

Sammanfattning: Undernäring är ett utbrett problem för den äldre delen av befolkningen då 30 procent på särskild boende är undernärda och 60 procent ligger i riskzonen (Svenska Livsmedelsverket, 2014). En av de vanligaste orsakerna är minskad aptit (Socialstyrelsen, 2011). Ett minskat intag av energi och näring kan både behandlas och förebyggas med kost men i vissa fall är olika berikningsprodukter nödvändiga. Samspelet mellan kost- och vårdpersonalen är en stor del av en lyckad måltid för de äldre på boendet (Mattson Sydner, 2002). Viljan att undersöka hur personalen resonerar kring behovet för näringstät kost blev till genom ett möte med ledaren i projektet Lärande Hållbara Måltider. Efter diskussionen med projektledaren formulerades huvudfrågeställningen: “Hur arbetar man kring kost för att behandla och förebygga undernäring inom Göteborgs Stad?”. Frågeställningarna har studerats med olika former av kvalitativa intervjuer med nio kostchefer i olika stadsdelsförvaltningar inom Göteborgs Stad samt kökschefer och kostombud i två av dessa. Resultat visar att det finns ett behov att börja servera näringstätare mat till de äldre. Behovet ser olika ut i de olika stadsdelarna, endast mindre justeringar för vissa medan andra behöver se över sin grundkost. I stället för att laga näringstät mat i köket ligger ansvaret för att berika maten hos vårdpersonalen. Varken måltidsverksamheten eller vårdpersonalen är nöjda över detta. Det diskuteras att varmhållning av mat orsakar näringssvinn och då ger berikningsprodukter ingen effekt. Berikning med produkter kan även ge negativa effekter på smak och konsistens. I båda fall blir de äldre lidande. Varför väljer man inte att laga näringsrika portioner av energitäta livsmedel direkt i köken?

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)