Vårda morotens värde : en studie i hantering från fält till förpackning

Detta är en Magister-uppsats från SLU/Dept. of Economics

Sammanfattning: Rätt anpassad odlingsteknik tillsammans med en skonsam förädlingsindustri har en potential att väsentligt förbättra produktionsutbytet mot nya nivåer. Resultatet av morotsproduktion startar redan vid bearbetningen av jorden innan etablering sker av moroten. Varje odlingsmoment i fält bör utföras med största möjliga precision för att nå goda resultat vid förädlingsarbetet gentemot konsument. Produktionsresultatet i morotsproduktion är nära kopplat till odlingssäsongens fältoperationer. Väderförutsättningar under växtsäsongen samt vid skördearbetet spelar även de en avgörande roll för produktionsresultatet.Studien omfattar försök där analyser av hanteringskedjan för produktionen av morotsklyftor har stått i fokus. Från skörd i fält till bestämda mätstationer utmed produktionslinjen har kvantitativa mätningar gjorts för att identifiera de hanteringsmoment som skadar moroten. Från mätserierna har sedan det insamlade materialet analyserats med hjälp av statistiska metoder. Kvalitativa intervjuer med kunnigt folk inom produktionen har genomförts i kombination med litteraturstudier. Tillsammans har underlaget mynnat ut i förslag och rekommendationer till förbättringsåtgärder i produktionskedjan.Förändringsförslagen har delats upp i två steg. Det första steget är ett förslag till förbättringsåtgärder utmed den befintliga hanteringskedjan i mer begränsad omfattning. Detta steg innefattar främst dämpningar av skadliga fall samt ny hanteringsmetodik för att begränsa olika kritiska moments inverkan på morotsråvarans kvalitet. I steg två har förändringsförslagen presenterats som en investering i ny utrustning där detta anses som lämpligt för att helt eller delvis eliminera skadliga hanteringsmoment. Företag med lämplig utrustning har kontaktats för att få uppgifter om en ungefärlig investeringskostnad.Vidare har ekonomiska data insamlats från den aktuella produktionslinjen där totalkostnaden för 2008 års verksamhet har ställts mot den fiktiva linjens totalkostnad. För att jämförelsen mellan de två olika hanteringssystem skall bli så realistisk som möjligt, har den äldre linjens kostnader räknats upp till 2008 års prisnivå.När de båda linjernas totalkostnader definierats, har skillnaden i vinst mellan de två systemen analyserats för att värdera potentialen hänförlig till en mer skonsam produktionskedja.Resultatet av studien påvisar hur en skonsammare hantering av moroten kan ge ett bättre ekonomiskt utbyte motsvarande ca 0,10 kr/kg förädlad morot.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)