Hälsa i arbetslivet : En intervjustudie om den hälsosamma styrningen på en arbetsplats

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Sociologiska institutionen

Sammanfattning: Den här studiens syfte är att utifrån ett maktteoretiskt perspektiv undersöka hur chefer inom en organisation arbetar för att främja anställdas hälsa. Detta är framför allt intressant med tanke på de nya förutsättningar som syns i arbetslivet där produktiviteten i allt högre grad tycks stå i centrum. Som teoretiska begrepp används governmentality och McDonaldisering. Studien är baserad på intervjuer med nio chefer och en arbetsmiljöspecialist på en arbetsplats inom detaljhandelsbranschen. Av intervjuerna framgår att det finns en uttalad hälsoambition om att chefer behöver vara förebilder för att kunna påverka personalen i positiv riktning. Det finns även en ambition om att chefer behöver vara närvarande. Genom detta kan chefer på nära håll fånga upp anställdas hälsotillstånd. De anställda har samtidigt en viktig roll att själva ta initiativ till att påverka sin arbetssituation. En gemensam utgångspunkt är också att chefer sätter tillit till sakkunniga. Här går det därför att se hur styrningen till viss del är knuten till expertisens auktoritet. Att främja hälsa på arbetsplatsen sker med hänsyn till att anställda ska kunna prestera på arbetet, samtidigt som olika former av rationaliseringar motiveras med hälsoargument. Att dokumentera och kartlägga sjukfrånvaro förefaller vara det kanske viktigaste verktyget för chefer att förhålla sig till i det hälsofrämjande arbetet. Det finns skäl att undersöka vidare hur organisationer kan skapa en hälsosam arbetsplats som motverkar de negativa följder som en undermålig arbetsmiljö skulle kunna innebära för anställda. Detta är motiverat i förhållande till de utmaningar som chefer står inför när det gäller den psykosociala arbetsmiljön och strävan att nå lönsamhet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)