“Det hamnar i skymundan…” : Nutrition vid vård av äldre inom slutenvården

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

Sammanfattning: Bakgrund: Andelen äldre personer ökar i världen från år till år. Vi kan räkna med att behovet av vård från allt fler äldre också ökar i Sverige. Ju äldre populationen blir ju större risk att få olika hälsoproblem. Det är därför av vikt att förstå den problematik som äldre har och behovet av nutrition. Nutritionen är av stor vikt för livskvalitet och välmående och lika viktig som någon annan medicinsk behandling. Undernäring skapar stora problem för individen och för sjukvården. Syftet med denna studie är att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av vad som påverkar nutritionen vid vård av äldre inom slutenvården. Metod: Studien är en kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats. Intervjudata analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visar att det finns fyra aspekter som påverkar nutritionen inom slutenvården - sjukdomstillstånd och behandling har betydelse för nutritionen, miljön har betydelse för nutritionen, ansvarsfördelning och arbetssituation samt utbildning och klinisk erfarenhet. Konklusion: Studien indikerade att nutritionsproblematiken grundade sig i en resursfråga. Sjuksköterskorna uppgav att problematiken hade kunnat lösas via anställning av mer personal för att därmed underlätta den enskildes arbetsbörda. Många av de tillfrågade sjuksköterskorna uppgav att de ofta känner sig nödsakade att prioritera bort nutritionen för att hinna med sina övriga arbetsuppgifter. Vidare uppgav många av dem att de upplever sina nutritionskunskaper som bristfälliga tillsammans med en önskan om mer utbildning i ämnet som de anser vara av vikt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)