Samtalsgrupper för ungdomar: En undersökningsstudie om samtalsgrupperna Ellen och Allan, ett projekt av Rädda barnen

Detta är en Kandidat-uppsats från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Författare: Emma Falkälv; [2013]

Nyckelord: Sociologi;

Sammanfattning: Denna c-uppsats i sociologi avser att beskriva och analysera Rädda barnens projekt, självförstärkande samtalsgrupperna Ellen och Allan. Projektet utgår från barnkonventionen och har riktlinjer som rättighetsperspektiv och jämställdperspektiv.
Huvudsyftet i denna studie är att beskriva och analysera självförstärkande samtalsgrupper för tjejer och killar i fjortonårsålder. Få förståelse för hur verksamheten Ellen och Allan verkar från teori till praktik. Varför Rädda barnen anser att ungdomarna behöver mer kunskap om rättighets -och jämställdhetsperspektiv. Även om det finns en könsmässig skillnad i projektet.
Uppsatsen är en kvalitativ studie, detta för att få en mer djupgående förståelse av projektet. Intervjuerna genomfördes av fyra nyckelpersoner inom projektet på alla nivåer varav sex intervjuer genomfördes. Uppsatsen är uppbyggd på dessa intervjuer och även den tidigare forskning som finns med i studien.
Teoridelen har baserats på den bas som Rädda barnen uttrycker som värderingar. I teoriavsnittet behandlar jag: Genus, Jämställdhet, rättighetsperspektiv- (barnkonventionen), skollagen, heteronormativitet, empowerment. Ungdomsteori som utgör en viss kännedom om utvecklingspsykologi vilket anses nödvändigt när man studerar ungdomsgrupper även Socialidentitetsteori som handlar om människans sociala identitet.
Resultatet i studien visar att projektet Ellen och Allan utgår från barnkonventionen och deras egna värderingar. Detta ligger som grund i projektet och syftet enligt organisationen med projektet är att öka medvetenheten hos de unga om barns rättigheter och om jämställdhet. Det framkommer även att själva samtalet utgör en viktig del för ungdomarna och att dessa samtalsforum med projektets ”värderingar” utgör en känsla som kommer att kallas ”den fria arenan” frågor om identitet behandlas vilket är centralt för ungdomar i denna ålder. Resultatet visar även att projektet Ellen och Allan skiljer sig på grund av könsindelningen.
Men det finns en kritisk syn på projektet, det drivs av unga utan utbildning som skall stå för utbildandet av barnkonventionen och behandla dessa identitetsfrågor där det även finns en stor påverkningsmöjlighet på grund av den utvecklingsfas ungdomar precis befinner sig i. Även om Ellen och Allan är samma projekt enligt Rädda barnen finns det tydliga skillnader, framförallt på vilket sätt de bemöter och behandlar de olika ämnena beroende om det behandlas med tjejer eller killar.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)