En arbetsmodell för off-line-analys av variation i processer baserad på statistisk processtyrning: En fallstudie vid Siemens Industrial Turbomachinery AB

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Sammanfattning: Ständiga förbättringar är något som företag alltid måste jobba med för att kunna vara konkurrenskraftiga. En effektiv arbetsmetod vid förbättringsarbete i tillverkningsindustrin är Statistisk processtyrning. Arbetsmetoden används bland annat för att finna faktorer som orsakar urskiljbar variation i processer som därefter kan elimineras med hjälp av nya arbetsrutiner eller andra förbättringsåtgärder.
Det finns idag många företag med moderna tillverkningsprocesser som utför kontinuerliga kvalitetskontroller men som inte tar vara på och analyserar data som samlas in vid dessa kvalitetskontroller. Dessa data kan med hjälp av Statistisk processtyrning användas för uppföljning och förbättring av de processer som kontrolleras. Ofta beror avsaknaden av uppföljnings- och förbättringsarbete på bristen av kunskap om hur analyser av det slaget ska genomföras.
Siemens Industrial Turbomachinery AB (Siemens) i Finspång befinner sig i den situation som beskrivits ovan. Företagets kvalitetskontroller används endast för att svara på om en artikel är inom toleransområdet eller ej. Information från kvalitetskontrollerna används inte för att analysera processens utfall vilket gör det väldigt svårt för Siemens att förbättra sina processer, eftersom företaget inte vet hur tillverkningsprocessens utfall ser ut över tid.
För att hjälpa Siemens, och andra företag med befintliga kvalitetskontroller utan någon konkret metod för uppföljnings- eller förbättringsarbete, har examensarbetets syfte varit att ta fram en sekventiell arbetsmodell som kan användas för att förbättra företags processer med hjälp av Statistisk processtyrning. Modellen togs fram med hjälp av för området relevant litteratur. Tanken med den sekventiella arbetsmodellen är att uppföljningsarbetet ska kunna ske när tid finns tillgänglig. Det är inte ett krav att uppföljningsarbetet utförs dagligen, som arbetet med Statistisk processtyrning ofta beskrivs i litteratur. Det som den sekventiella arbetsmodellen resulterar i är ett statistiskt beslutsunderlag som beskriver i vilken utsträckning processens variation påverkas av ett antal på förhand valda faktorer. Den sekventiella arbetsmodellen innehåller därmed inget förbättringsarbete, den ger endast ett underlag till beslut om var förbättringsarbete kan genomföras. Den sekventiella arbetsmodell som tagits fram testades i en fallstudie hos Siemens i Finspång på avdelningen MPSH.
Med den sekventiella arbetsmodellen gick det att bekräfta och avfärda faktorer som orsaker till urskiljbar variation, dessa är faktorer som produktionstekniker tidigare endast kunnat misstänka medförde urskiljbar variation i den studerade tillverknings-processen. Det gick även att visa på vilket sätt faktorer medförde variation i processen vilket innebar att förslag på enkla åtgärder för att ta bort faktorernas inflytande från tillverkningsprocessen kunde utarbetas.
Den sekventiella arbetsmodellen har ett övergripande upplägg vilket gör den generellt applicerbar. Detta gör det möjligt att använda arbetsmodellen inom många olika former av tillverkningsprocesser inom industrin, men det finns även potential för att använda den inom tjänstesektorn.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)