Hög sockerkonsumtion och kopplingen till barnfetma : En litteraturöversikt baserad på barn 6-12 år

Detta är en M1-uppsats från Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsa och lärande

Sammanfattning: Sammanfattning   Inledning: Barnfetman ökar i samhället, vilket innebär konsekvenser för folkhälsan. Socker finns tillsatt i både mat och dryck. Tidigare forskning har visat att en hög konsumtion av socker kan leda till en rad följdsjukdomar. Syftet med den här studien är att beskriva kopplingen mellan hög sockerkonsumtion och fetma hos barn i åldern 6–12 år.   Metod: Artikelsökningen genomfördes i PubMed, som är en sökmotor. 10 vetenskapliga originalartiklar valdes för denna litteraturöversikt. Artiklarna är etiskt granskade. Därefter gjordes en analys av artiklarna, som resulterade i fem olika teman.   Resultat: Resultatet visar att barns ökade sockerkonsumtion leder till fetma som i sin tur kan innebära följdsjukdomar. Det finns kopplingar mellan etnicitet och sockerkonsumtion. Det finns även samband mellan genus och hur sockerkonsumtionen ser ut.   Diskussion: Kostråden bör vara individanpassade och ta hänsyn till såväl etnicitet och genus. Mer information till föräldrar om sockrets negativa påverkan. Mer forskning behövs inom området.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)