Omega-3-fettsyrors inverkan på läsförmåga och läsförståelse hos skolbarn

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Omega-3-fettsyrors inverkan på läsförmåga och läsförståelse hos skolbarn Författare: Anna Mårtensson och Jessica Nilsson Handledare: Helen Lindqvist Examinator: Mette Axelsen Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp Datum: 2015-04-08 ___________________________________________________________________________ Bakgrund: Kognition är ett komplext begrepp som handlar om människans förmåga att kunna bevara och använda sig av information. Under skolåren spelar vår kognition en stor roll för att vi ska kunna tillgodogöra oss undervisningen och omsätta den i praktiken. Studier har visat att den kognitiva förmågan har förbättrats med hjälp av ett ökat omega-3-intag hos både spädbarn, skolbarn med ADHD och äldre. Detta gör det intressant att undersöka om kognitionen kan förbättras även hos friska barn utan neuropsykiatriska diagnoser. Syfte: Syftet med den här systematiska översiktsartikeln är att undersöka om det finns evidens för att kunna förbättra friska barns kognition med hjälp av ett tillskott av omega-3-fettsyror. Sökväg: Sökningar av originalartiklar kring ämnet gjordes i databaserna PubMed och Scopus med sökorden: omega-3, cognition, child och learning. Urvalskriterier: Åldersspann sex till tolv år, randomiserade kontrollerade studier, humanstudier, studier skrivna på svenska eller engelska, barn utan neuropsykiatriska diagnoser, barn utan undernäring samt studier som berör utfallsmåtten läsförmåga och läsförståelse. Datainsamling och analys: Totalt uppfyllde sju originalartiklar evalueringskriterierna, varav fem kritiskt granskades. Artiklarna granskades med hjälp av SBU:s kvalitetsgranskningsmall för randomiserade studier. En sammanvägning av originalartiklarna gjordes med hjälp av systemet GRADE. Resultat: Enligt de granskade studierna finns det måttligt stark evidensstyrka (+++) att supplementering med omega-3-fettsyror inte påverkar barns läsförståelse och begränsad evidensstyrka (++) att supplementering med omega-3-fettsyror inte påverkar barns läsförmåga. Slutsats: Det finns inga tydliga evidens för att omega-3-supplementering påverkar läsförståelse och läsförmåga hos barn vid interventioner mellan åtta och 40 veckor.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)