Att vårda patienter med malnutrition : En litteraturöversikt
Sammanfattning: Bakgrund: Malnutrition innebär en obalans mellan näring och energi som går till vävnaderna och det befintliga behovet. Med åldern ändras de fysiologiska funktionerna i kroppen som har en betydelse för intaget av mat och vätska. Malnutrition kan medföra multipla konsekvenser för de äldre såsom ökad fallrisk, reducerad livskvalité, ökad sjukhusvård och dödlighet. Sjuksköterskan har inom äldrevården en essentiell roll för att bedöma, planera och införa åtgärder gällande den äldres närings- och vätskeintag. Syfte: Syftet var att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med malnutriton. Metod: En litteraturöversikt där datamaterialet bestod av åtta kvalitativa artiklar och en kvantitativ artikel. Resultat: Fem områden identifieras; kunskap genom utbildning, samarbete med olika professioner, sjuksköterskors arbetsmiljö, dialog vid anamnestagning och användning av bedömningsinstrument. Konklusion: Det finns ett behov av utökad kunskap vid vård av patienter med malnutrition eftersom ökad kunskap medför mindre osäkerhet för sjuksköterskan.
HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)