Vad ska vi äta till middag? En kvalitativ studie kring förhandlingen av gemensamma måltider i en romantisk relation

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Sandra Griplund; [2016-08-16]

Nyckelord: Förhandling; intervjuer; matval; parrelationer;

Sammanfattning: Matval är ofta komplexa och förändras vid olika händelser under livet. Att bli tillsammans och flytta ihop med en partner kan ha stor betydelse för matvanorna och ofta påverkar individer i en romantisk relation varandra till olika ätbeteenden och livsmedelsval. Att utveckla hälsosamma matvanor är viktigt för hälsan och individuella interventioner bör även involvera människor i ens sociala närhet eftersom stöd från en partner visat sig vara viktigt för att kunna genomföra förändring. Studien syftar till att belysa aspekter som påverkar hur par förhandlar kring mat och måltider samt hur partners kan stödja varandra till hälsofrämjande förändringar av kosten. Studien har en fenomenologisk ansats och datainsamlingen har skett genom kvalitativa intervjuer med tre par och två enskilda individer i samboförhållanden. Studien utgår ifrån Food Choice Process Model i analysen av hur och vilka delar paren förhandlar om. Intervjusvaren har analyserats i en kvalitativ innehållsanalys där tre gemensamma teman identifierades, dessa var värderingar, att hitta ett gemensamt system och förändringar. Bland paren finns skillnader i uppfattningarna om vem som ska göra vad i hemmet. Paren förhandlar ofta om arbetsfördelning men för det mesta bestämmer kvinnan vad som ska inhandlas och hur det ska tillagas. Samtliga deltagare upplevde att deras matvanor förändrats sedan relationen inletts och oftast upplevde mannen att hans matvanor förbättrats medan kvinnan upplevde att de blivit sämre. Förhandlingen kring maten och måltiderna leder ofta till konflikt när paren kompromissar fram beslut utifrån sina individuella värderingar.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)