Påverkan av koldioxidavtrycksmärkning vid val av maträtt på restaurang

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC)

Sammanfattning: Livsmedelsverkets undersökningar visar att koldioxidutsläppen relaterade till livsmedelskonsumtion utgör ungefär 25 % av genomsnittssvenskens totala miljöpåverkan vilken gör den till viktig spelpjäs i att nå upp de framtida klimatmålen. För en hållbar miljöpåverkan beräknas det genomsnittliga utsläppet per person och år ligga på ett till två ton. År 2014 låg det genomsnittliga utsläppet per person i Sverige 5 gånger över den gränsen. Syftet med projektet var att besvara “Hur påverkas svenska kunders val av maträtt på en restaurang om koldioxidavtryck i form av färgkodning och km färd i bil presenteras på menyn, samt hur påverkas försäljning av markerade rätter jämfört med icke-markerade rätter?” Undersökningen genomfördes under 16 dagar i april 2017 på restaurangen Open Café i Stockholm där rätterna på menyn satts i förhållande till varandra utifrån koldioxidavtryck. Koldioxidavtrycket beräknades med eget framtagen mjukvara, mjukvaran är kopplad till en mat-klimatdatabas som utvecklats inom ramen för forskningsprojektet ”Förbättrad energirådgivning och förbättrade energivanor genom quantified self assisted advisory”. Markeringen som implementerades följde ett trafikljus system med grön markering för rätter med minst koldioxidutsläpp följt av gul och röd. Trafikljussystemet är en vanlig typ av nudging vilket är ett sätt att påverka konsumentens val vid köptillfället. Resultatet av undersökningen jämfördes med restaurangens tidigare data för att avgöra huruvida koldioxidavtrycksmärkningen haft någon påverkan på konsumentens val. Resultatet visade en statistisk signifikant ökning i försäljning av markerade rätter överlag, samt en statistisk signifikant ökad försäljning av rätter markerad med grönt för en av maträtt-kategorierna som undersöktes. Vidare visade resultatet av undersökningen på en minskning i koldioxidavtryck per servering på 2 % dock med en låg statistisk signifikans. På grund av den låga statistiska signifikansen går resultatet inte att generaliseras. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)