Stress och dess påverkan på ätbeteende

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: My Lindsjö; Linda Olsson; [2014-06-26]

Nyckelord: män; stress; hälsopromotion; ätbeteende;

Sammanfattning: Stress är idag ett välanvänt begrepp som existerar i många personers vardag och kan i långvariga tillstånd ge negativa efterverkningar. Forskning kring området stress och ätbeteende har visat på spridda resultat men majoriteten visar dock på liten till stor förändring av ätbeteendet. Studien syftade till att undersöka skillnader i ätbeteende, vid låg respektive hög upplevd stressnivå hos män (24-65 år). Genom ett bekvämlighetsurval skickades en webbenkät bestående av Perceived Stress Scale samt frågor som belyser ätbeteende ut till en grupp män (n=119). Svarsfrekvensen uppgick till 61 % (n=72). Resultatet pekade på att det fanns små tendenser till hög upplevd stress (median: 2,2 av intervall 0-4). De bidragande faktorerna till stress i livet som helhet framkom vara arbetslivet, privatlivet samt balansen dem emellan. Arbetslivet visades vara den största faktorn till stress hos respondenterna. Signifikant skillnad i ätbeteendet kunde ses mellan låg och hög stress. Ett ökat intag av snabbmat såsom pizza (p=0,000) och hamburgare (p=0,000) påvisades vid hög stress. Viss skillnad kunde även ses i huruvida deltagarna tenderade att hoppa över måltid/måltider vid stress (median: 2). Resultaten stämmer till viss del överens med forskning på området. Med hjälp av krav-kontroll-modellen diskuterades hur denna stress kunde punktmarkeras och därmed minska risken för vidare stress. Även coping (sv. bemästring) samt strategier för att hantera stress såsom och fysisk aktivitet diskuterades. Vidare forskning krävs samt breddas med ett större hälsopromotivt fokus för att få en mer djupgående bild och förklaring till mäns ätbeteende i relation till stress.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)