Förskoleklassen mot en skolifierad verksamhet : En kvalitativ studie om hur förskoleklasslärare kan tolka, tillämpa och ge uttryck för en förbättring genom det nya avsnittet om förskoleklassen i Lgr11.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Sammanfattning: 1 juli 2016 infördes ett nytt avsnitt i Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Lgr11, med centralt innehåll och syftesbeskrivning för förskoleklassen. Syftet med uppsatsen var att undersöka hur lärare i förskoleklassen kan tolka, tillämpa och se en förbättring genom det nya avsnittet. Verksamma förskoleklasslärare har intervjuats för att få svar på våra forskningsfrågor. Utifrån ett ramfaktorteoretiskt perspektiv har vi analyserat materialet.   I analysen framkom det att det nya avsnittet uppfattades av förskoleklasslärarna som ett nödvändigt tillägg eftersom det eftersträvat en tydlighet som nu återfinns i det nya avsnittet. Det nya avsnittet tolkades som ett steg mot en mer skolifierad verksamhet, det vill säga ett steg närmare skolan. Det framkom även att förskoleklasslärarna ännu inte tillämpat avsnittet i någon större utsträckning. Materialet har visat på en bristande information från rektorer till förskoleklasslärare om att det nya avsnittets införts. Förskoleklasslärarna har generellt uttryckt sig positivt om det nya avsnittets införande och tror att det kan leda till en förbättring för deras yrke och verksamhet. De tror och hoppas på en ökad likvärdighet för förskoleklasser i Sverige, men även en likvärdighet för yrkesgruppen. Förskoleklasslärarna har upplevt en marginalisering av yrkesgruppen. De uttrycker en förhoppning om att revideringen som gett förskoleklassen en större del i läroplanen ska leda till en ökad status för verksamheten och höjd profession för förskoleklasslärare. Vår slutsats av denna studie är att det nya avsnittet i Lgr11 tas emot positivt av förskoleklasslärarna och att de, i och med avsnittet, ser en möjlig förbättring av förskoleklassen. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)