HUR KAN LIVSMEDELSBUTIKER OMPRODUCERA SITT MATSVINN? : Hur kan svinnet inom frukt och grönt tillvaratas på ett lönsamt sätt?

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Industriell produktion

Författare: Johanna Bergroth; Fredrik Smed; [2014]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Matsvinn förekommer i alla steg i produktionskedjan. En del av det onödiga matsvinnet uppkommer i livsmedelsbutikerna när en stor mängd ätbara livsmedel av olika anledningar slängs. Någon form av svinn kommer troligtvis alltid finnas i en livsmedelsbutik varför syftet med detta examensarbete har varit att undersöka möjligheter att ta tillvara detta svinn genom omproduktion. Omproduktion har vi valt att definiera som att befintliga produkter förädlas eller på annat sätt omvandlas till en ny produkt. De metoder för omproduktion som framkommit i fallstudier har sedan analyserats utifrån ett lönsamhetsperspektiv. Arbetet har fokuserat på tillvaratagande av matsvinn inom frukt- och gröntavdelningen i en livsmedelsbutik. Utifrån underlag från fallstudier i livsmedelsbutiker i Stockholms innerstad skapades en modell som användes för att analysera förutsättningar för lönsamhet i utvalda metoder för omproduktion. De fyra parametrarna som ingick i denna modell var tid, yta, efterfrågan och investeringar eftersom dessa bedömdes ha särskilt stor inverkan på lönsamheten. De metoder för omproduktion som visade sig lönsamma i större skala var att tillverka smoothies av frukt och grönt från butiken och att använda utsorterade livsmedel i matlagning i ett butikskök. En mindre lönsam metod var ompackning och utförsäljning av frukt och grönt. Vår undersökning visade att det är möjligt att tillvarata svinn genom omproduktion och att störst lönsamhet uppstår där omproduktionen genererar ett stort förädlingsvärde.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)