Kartläggning och förbättring av inkommande transporter: En fallstudie vid Astra Tech

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Sammanfattning: Under de senaste decennierna har fokus riktats mot att effektivisera de utgående transporterna, vilket gjort att de inkommande transporterna kommit i skymundan. Företagen har dock på senare tid kommit till insikt om den potential som finns i att även förbättra de inkommande transporterna.
Syftet med rapporten var från början att studera hur de inkommande transporterna fungerar samt ur ett kostnadsperspektiv utvärdera potentialen för förbättring. Under studiens gång skedde dock en syftesförskjutning på grund av problem vid fallstudieföretaget. Arbetet kom att fokuseras mer på kartläggning av inkommande transporterna, än på metoder för att förbättra konkurrenskraften, då detta område visade sig vara ett större problem än väntat.
En fallstudie genomfördes vid ett medicinsk tekniskt företag som expanderat snabbt under ett antal år och som inte tidigare fokuserat på de inkommande transporterna. Genom kvalitativa intervjuer samt internt material från fallstudieföretaget kunde en kartläggning av de inkommande transporterna i ett medicinsk tekniskt företag göras. Detta lade sedan grunden till att via den teoretiska referensramen söka förbättringar för de problem som kunde påvisas genom kartläggningen, vilket resulterade i ett antal förbättringspunkter.
Resultatet av studien visade att inkommande transporter är en viktig del i ett företags arbete, men som trots detta visade sig ha ett litet fokus. Detta bekräftade därmed att företag överlag utövar mindre kontroll inom detta område, vilket Cubitt (2002), Garber et al (2008) och Jonsson (2008) påpekat. Studien har visat att företag kan utnyttja leveransvillkoren som styrinstrument för att ta kontroll över sina inkommande transporter. Det är därför även viktigt att företag ser till att utnyttja sina avtal med transportörerna till fullo genom intern kontroll eller se över alternativ för utkontraktering till en tredje eller fjärde part. Oavsett om företagen väljer att sköta de inkommande transporterna internt eller utkontraktera bör de även se till att kostnadsuppföljningar är möjliga att genomföra.
Sammanfattningsvis kan företag genom riktade förbättringar av delar i försörjningskedjan minska rutinmässiga kostnader samtidigt som kvaliteten på flödet kan förbättras. Detta ger upphov till möjligheter att skapa uthålliga konkurrensfördelar.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)