Bara en kaka till… : En studie om bakverk, begär och besök på café

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Konstfack/IBIS - Institutionen för bild- och slöjdpedagogik

Sammanfattning: Som blivande bild- och designlärare berör man lärande som är förknippat med estetiskapraktiker, både genom skapande och genom möten med estetiska uttryck. I denna studieundersöker jag mitt möte och mina upplevelser med caféer och konditoriers interiöra uttryckoch jag frågar mig, vilka är mina upplevelser? Inom fenomenologiska ramar beskriver jagdessa genom subjektiva berättelser. De utgör den största delen av min empiri, vid sidan avfotografier tagna vid besöken samt ett par korta intervjuer.Vidare görs en jämförelse mellan Stockholm och Paris och jag tittar då också på bakverkensexponering i rummet. Finns det synbara skillnader mellan städerna? Nyfikenheten kring Parisgrundar sig i mina tidigare föreställningar om stadens caféliv som jag antar grundar sig på attFrankrike så ihärdigt finns medierat i litteratur och film så fort det handlar om bakverk, caféeroch konditorier. En analys genomförs och med ett estetiskt förhållningssätt tittar jag på detrumsliga uttrycken i Caféerna/konditorierna och som bidrar till upplevelserna. Jag frågar migockså i vilken relation dessa upplevelser ställs till mitt eget gestaltningsarbete?Med mina erfarenheter går jag in i en egen skapandeprocess där jag i keramik och metallbearbetar tankar och frågor som väckts. Arbetet ger i sin tur nya undersökningsområden ochstudien utvecklas i samspelet mellan de båda kunskapsformerna. Mitt gestaltningsarbeteresulterar i ett flertal objekt som har sin utgångspunkt i de traditionella bruksföremålen förbakverks exponering och användning. Till skillnad från det normativa utbjudande konceptethar jag istället tagit fasta på det gömda och hotfulla. Mitt praktiska och konstnärliga resultatvisas på Konstfacks vårutställning. I utställningen provar jag med olika grepp att förmedlaoch förstärka upplevelsen av bakverkens nya positionering.Färg, ljus och andra uppmärksammade formgestalter förmedlar stämningar och verkar förvåra föreställningar som upplevelsen ger. Jag har tolkat caféerna och konditorierna till platserför verklighetsflykt med historiska preferencer och till platser där ens intresse eller stiluppmärksammas och förstärker bilden av individen, så som denne vill bli eller verka som.Resultat från studien visar att bakverken oftast ligger i rader bakom glas och användandet avfat, korgar, lådor och andra exponerings- och serveringsföremål hade inte alls den utbredningsom jag antog i början av studien. Den tydligaste synbara skillnaden mellan Stockholm och3Paris visade sig ligga i användandet av förpackningar, där fransmännen storsatsat påförpackningsdesign.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)