Kunskap om Asperger eller Asperger som kunskapskälla? : En studie om hur kuratorer och lärare på särskilda gymnasier bemöter ungdomar med särskilda behov.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Örebro universitet/Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete

Sammanfattning: Kunskap gällande barn och ungdomar som har olika funktionsnedsättningar är underutvecklad både i skolsituationen och i det sociala arbetet. Därmed är syftet med studien att studera hur kunskapsläget ser ut bland kuratorer respektive lärare som arbetar i särskilda klasser för elever som har Asperger syndrom. Vidare syftar studien till att granska vilka riktlinjer som finns uppsatta för kuratorer och lärare som möter ungdomar med särskilda behov samt hur ett professionellt bemötande beskrivs och tillämpas i praktiken. En kvalitativ metod har använts och studien omfattar sju intervjuer med kuratorer och lärare från två olika särskilda gymnasier. Resultatet visar att skolpersonalen lägger ett stort fokus på bemötandet av dessa elever och detta är en central del i det sociala arbetet med eleverna. För ett gynnsamt utfall hjälper inte enbart Skolverkets riktlinjer gällande hur arbetet med eleverna ska se ut. De båda verksamheterna har valt att utforma ytterligare riktlinjer för att skapa en god miljö där eleverna ska utvecklas och stärkas i sig själva. Detta arbetssätt går i linje med empowerment som tillsammans med stämplingsteorin har varit analysverktyg i studien. I diskussionen gällande vilka för- och nackdelar som finns med särskilda klasser för elever med Asperger syndrom kan ses att fördelarna väger tyngre än de nackdelar som råder.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)