"Arbetslös resten av livet?" : Om långtidsarbetslösa ungdomar i dagens samhälle

Detta är en Magister-uppsats från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Sammanfattning: Studien är genomförd i en mindre kommun i Norrbotten med cirka 17.000 invånare där långtidsarbetslösa ungdomars situation har undersökts i syfte att beskriva och analysera vilka möjligheter och förutsättningar ungdomarna har i sin arbetslöshet samt hur de handlar för att ta sig ur den. Analysen utgick från den teoretiska referensram som legat till grund för studien samt respondenternas beskrivningar av sina upplevelser gällande möjligheter, förutsättningar, samarbetet med Arbetsförmedlingen samt den ekonomiska situationen. Jag har utgått från den kvalitativa metoden i min studie då den ger möjlighet att studera de långtidsarbetslösa ungdomarnas upplevelser och tolkningar av sin egen situation. Intervjuer har utgjort den huvudsakliga datainsamlingen där jag genomfört sju enskilda intervjuer. Resultatet visar att ungdomarna upplever sin situation som arbetslös som både aktiv och spänd. Ungdomarna beskriver den aktiva miljön utifrån höga krav, hög egenkontroll och ett bra stöd, den spända miljön beskrivs genom höga krav, låg egenkontroll och lågt stöd. Faktorer som ungdomarna upplever påfrestande är rastlösheten, att andra som har arbete ser ner på de samt att hälsan och välmåendet försämras.
Möjligheterna som respondenterna upplever beskriver de genom faktorer att utbilda sig, pendla och flytta från orten. Begränsningarna upplever respondenterna genom skillnader i familjesituationen, de ungdomar som har familj, barn eller sambo upplever det svårt att komma från orten. En annan begränsning upplevs vara rädslan för att tappa det sociala kontaktnätet.
Samarbetet till Arbetsförmedlingen upplevs generellt som bra, däremot finns förbättringsmöjligheter i arbetet med att hjälpa ungdomarna att skriva CV och personligt brev där stora svårigheter upplevs. Vidare upplevs en avsaknad av vägledning i själva jobbsökandet då ungdomarna inte vet vad eller hur de ska framhäva sig själva på en anställningsintervju.
Den ekonomiska påfrestning och avsaknaden av pengar är den mest stressande faktorn. Att i ung vuxenålder tvingas vara ekonomiskt beroende av föräldrar, familj och sambo upplevs jobbigt. Prioriteringar bland utgifter är nödvändigt för att klara av den ekonomiska situationen och onödiga utgifter är otänkbara vilket medför att ungdomarna tvingas tacka nej och avstå från saker med kompisar och andra nöjen.
Studien visar att långtidsarbetslösa ungdomar lever i en utsatt och påfrestande situation där ett samband till den tidigare forskningen gällande ohälsa finns, vilket borde vara viktigt för Arbetsförmedlingen att lyfta in och ha i åtanke i sitt arbete med och mot ungdomarna.
Nyckelord: Långtidsarbetslös, ungdomar, möjligheter, begränsningar, situation.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)