Patienters upplevelser av ätsvårigheter efter stroke

Detta är en Magister-uppsats från Örebro universitet/Hälsoakademin

Sammanfattning:     Sammanfattning Bakgrund: Stroke är ett samlingsnamn för olika kärlsjukdomar i hjärnan. Ätsvårigheter definieras som en eller flera svårigheter som inverkar negativt på förberedelse och intag av mat och/eller dryck. Ät- och sväljningsproblem efter stroke kan leda till malnutrition, uttorkning och viktnedgång. Syfte: Syftet är att beskriva patienters upplevelser av ätsvårigheter efter stroke. Metod: Metoden för detta arbete är en systematisk litteraturstudie. Sökningen genomfördes i databaser inom vård och medicin såsom Cinahl, Pubmed, Amed (Ebsco) och PsycINFO dessutom gjordes en manuell sökning i artiklarnas referenslistor. Sökorden som användes var Stroke, Cerebrovascular Accidents, Eating, Eating Difficulties, Eating Disorders och Life Experiences. Tio vetenskapliga artiklar inkluderades som analyserades utifrån kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Ur analysen framkom två kategorier: upplevelse av kroppsliga problem med att äta mat och psykosociala upplevelser av ändrad ätsituation. Den första kategorin innefattade två underkategorier: Svårigheter med intag av mat och svårigheter med att hantera maten i munnen och sväljningen. Den andra kategorin innefattade fem underkategorier. Dessa var att vara beroende av andras hjälp vid måltider, upplevelse av rädsla vid måltider, förändrad upplevelse av smak, upplevelse av skam och olust och upplevelse av övergivenhet och isolering vid måltider. Konklusion: Studien visar att leva med ätsvårigheter efter stroke är ett komplext fenomen. Strokedrabbade med ätsvårigheter upplever fysiska och psykosociala svårigheter. Resultatet kan användas till planering av individuell omvårdnadsplan, förebygga komplikationer såsom undernäring, öka välbefinnande och minska vårdtider efter stroke.   Nyckelord: Stroke, upplevelser, ätsvårigheter.                                  

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)