Kvinnan som hustru, älskarinna och nobelpristagare : En läroboksanalys om hur kvinnor har skildrats i historieböcker för gymnasiet.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Sammanfattning: I denna studie har fyra stycken gymnasieböcker som används inom historieundervisning studerats ur ett genusperspektiv. Syftet med studien är att undersöka hur fyra stycken läroböcker som används inom historieundervisningen på gymnasiet gestaltar kvinnor. Syftet är att studera om skildringen av kvinnor från 1973 till 2008 har förändrats och i så fall hur? Avsikten är att studera om kvinnor har gestaltats som grupp eller som enskilda kvinnor, hur relationen mellan kvinnor och arbete har gestaltats samt hur kvinnorörelser presenterats i läroböckerna. För att besvara syfte och frågeställningar har en kvalitativ textanalys i form av en idéanalys gjorts på materialet. De granskade böckerna är tryckta 1973, 1984, 1995 och 2008. Den studerade tidsperioden i böckerna är från 1850-talet fram tills bokens tryckår. Resultaten för studien visar på att kvinnor och kvinnorörelser beskrivs i större utsträckning och mer ingående i modernare böcker så som boken som är skriven 2008 och jämfört med böckerna som är skrivna 1973, 1984 och 1995. Till skillnad från tidigare forskningsresultat har min studie visat på att kvinnor ofta omnämns i förhållande till mannen. I läroböckerna beskrivs kvinnor i förhållande till mannen ur flera olika perspektiv. Specifikt för denna studies resultat är att kvinnorörelser får en betydligt större plats i moderna läroböcker jämfört med böcker som är skrivna på 1900-talet. Resultaten visar på en tröghet i vad gäller förändring över tid i läroböckerna. Med andra ord det dröjer flera decennier  innan det sker någon förändring i vad gäller hur kvinnor och kvinnorörelser skildras.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)