Code of Conduct : Likheter och skillnader i livsmedels-, kläd-, bil- samt teknikbranschen

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO)

Sammanfattning: Bakgrund: Företag upplever idag ett ökande tryck från intressenter att agera hållbart och ansvarsfullt. Globaliseringen har lett till att företag har affärskopplingar med internationella partners och leverantörer. För att nå upp till de krav som ställs av konsumenter och investerare har många företag uppfört en Code of Conduct. Denna kod kan beskrivas som en regelsamling för hur företag ska agera i olika situationer. Beroende på vad företag vill förmedla med sin CoC kan de vara konstruerade på olika sätt. Ofta används internationella normer och standarder som exempelvis FN:s deklarationer. Syfte: Denna uppsats syftar till att jämföra innehåll av CoC mellan olika branscher. Vidare ämnar studien identifiera likheter och skillnader i dessa CoC.  Metod: Studiens undersökningsdesign är av jämförande karaktär och forskningsmetoden är kvalitativ. Författarnas vetenskapliga synsätt har varit positivistiskt och ett deduktivt angreppssätt har använts. Vidare har urvalet gjorts genom ett icke-sannolikhetsurval och det empiriska materialet som samlats in är av typen sekundärdata. Slutsats: Studien har identifierat stora likheter i de sociala punkterna mellan alla branscher. Nästan alla företagen uppfyller de kraven som FN har fastställt. Vissa skillnader har hittats inom de miljörelaterade punkterna. Livsmedels- och bilbranschen har en del avvikelser i dessa punkter gentemot övriga branscher. Det går inte att dra några direkta slutsatser kring att branscherna företagen verkar inom, påverkar innehållet i CoC. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)