Att förstå det lästa : En undersökning av hur faktatexter bearbetas i aktuella läromedel i svenska i jämförelse med de förmågor som prövas i PIRLS.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Sammanfattning: Med bakgrund i de sjunkande resultaten i internationella undersökningar så som PIRLS ämnar denna uppsats undersöka vilka läsförståelseprocesser elever får träna på i läromedel i ämnet svenska för årskurs 3. Eftersom de sjunkande resultaten främst avser läsförståelse av faktatexter är det dessa som undersöks i läromedlen. Läromedel från tre större förlag har valts ut och analyserats i jämförelse med PIRLS 2011 och digitalt läromedel. De fyra läsförståelseprocesserna som används i PIRLS har fått fungera som utgångspunkt i denna uppsats analys. Resultaten visar att de svenska läromedlen inte arbetar till lika stor utsträckning med faktatexter som i PIRLS eller fokuserar på samma läsförståelseprocesser. Resultaten visar även att det digitala läromedlet liknar mer PIRLS än de svenska läromedlen och kan därför ses som ett bra kompletterande material om läraren vill förbereda eleverna för PIRLS.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)