Arbetsmotivation i restaurangbranschen : Motivationsfaktorer hos anställda på mellanklassrestauranger och Fine dining

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Företagsekonomiska institutionen

Sammanfattning: Restaurangbranschen har ett rykte om sig att vara en tuff bransch med påfrestande arbetsmiljö och låg finansiell ersättning. Trots detta väljer många att viga sina liv åt den. I denna studie undersöks vad som motiverar anställda inom restaurangbranschen, och om skillnader står att finna mellan de som arbetar på mellanklassrestauranger jämfört med anställda på Fine dining- restauranger. Tidigare forskning har inte gett några entydiga svar på detta utan visar på stora skillnader framförallt geografiskt. I denna uppsats gör vi, utifrån Ryan & Deci ́s Self- determination theory, en ansats att bidra till forskningen genom att kartlägga inre och yttre motivationsfaktorer hos anställda i den svenska restaurangbranschen. Datainsamling skedde genom intervjuer med sex respondenter i form av serveringspersonal och restaurangchefer, anställda på restauranger i Stockholm och Uppsala. Resultaten visar att intresse för service, relationen till kollegor, möjligheten till personlig utveckling samt intresse för mat och dryck är huvudsakliga motivationsfaktorer hos respondenterna. Anställda på Fine dining- restauranger visade sig också vara något mer drivna av finansiella belöningar jämfört med den andra undersökningsgruppen. Vår slutsats är att restauranganställda i Sverige huvudsakligen motiveras i sitt arbete genom inre motivationsfaktorer. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)