Att upprätthålla liv : familjemedlemmars upplevelser av nutritionen och dess betydelse för personer som får palliativ vård

Detta är en Magister-uppsats från Sophiahemmet Högskola

Sammanfattning: Palliativ vård innebär en aktiv helhetsvård till personer med obotlig livshotande sjukdom och vården syftar till att lindra lidande och främja livskvalitet för den sjuke och dess närstående/familjemedlemmar. Specialiserad palliativ vård innebär vård där personen har komplexa symtom eller särskilda behov som kräver ett multiprofessionellt team med särskild kunskap. Denna vård kan bedrivas inom specialiserade palliativa enheter, men även i hemmet. I det sena palliativa skedet är det en naturlig del i döendeprocessen att äta och dricka mindre, för att sedan sluta äta och dricka helt. Närstående kan ha svårare att se sjukdomsförloppets riktning än vad den sjuke har då närstående inte själva upplever symtomen. Detta innebär att närstående har ett stort behov av inkludering i vården. Nutrition inom palliativ vård behöver anpassas efter sjukdomsförloppet men frågan om att ge eller avstå vätska och näring i livets slut väcker ofta känslor hos framför allt närstående. Syftet med studien var att beskriva hur familjemedlemmar inom specialiserad palliativ hemsjukvård upplever nutritionen och dess betydelse hos personer som får palliativ vård. Studien utfördes som en empirisk studie med kvalitativ design och semistrukturerade intervjuer användes som datainsamlingsmetod. Sex intervjuer med familjemedlemmar till personer inskrivna i specialiserad palliativ hemsjukvård utfördes under januari 2018. Insamlad data analyserades genom en kvalitativ innehållsanalys. I resultatet framkom fyra kategorier. Kategorierna var Nutritionen har en stor betydelse,Nutritionen är en källa till konflikt, Måltider är mer än bara näringsintag och Förståelse för den nya nutritionssituationen. Efter en tolkande analys av resultatet framkom ett övergripande tema: Att upprätthålla liv. Nutritionen upplevdes av samtliga familjemedlemmar ha stor betydelse för den sjukes välmående och nutritionen sågs som en förutsättning för den sjuke att orka leva. Familjemedlemmarna lade ner mycket tid och energi kring nutritionssituationen för att upprätthålla livet. Nutrition används som begrepp inom hälso- och sjukvården och innefattar framför allt vad och i vilken omfattning patienter äter och dricker. Slutsatsen är att nutrition och dess betydelse för de intervjuade familjemedlemmarna inom palliativ vård betyder mycket mer än bara mat och dryck. Det handlar om att upprätthålla liv hos någon med en begränsad tid kvar att leva. Nutritionens betydelse har en stor inverkan på familjemedlemmar och tenderar att påverka familjen på olika sätt. Att människor kan ha olika föreställningar kring ämnet medför att en familjefokuserad omvårdnad skulle kunna bidra till en ökad livskvalitet för familjemedlemmar inom den palliativa vården genom att hela familjen tas i beaktande.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)