Påverkas LDL-kolesterol av ett högt intag av hårdost? En systematisk översiktsartikel
Sammanfattning: Titel: Påverkas LDL-kolesterol av ett högt intag av hårdost? – En systematisk översiktsartikel Författare: Rebecca Ahlin och Mikaela Sjöholm Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-05-26 Bakgrund: Ost är en av våra främsta källor till kalcium och ger oss också andra vitaminer och mineraler. Ost är också en stor källa till mättat fett och bidrar med mycket energi. Livsmedelverket rekommenderar att välja nyckelhålsmärkt ost för att minska intaget av mättat fett. Syfte: Syftet med den här översiktsartikeln är att undersöka det vetenskapliga underlaget angående påverkan på LDL-kolesterol vid ett högt intag av fet hårdost i jämförelse med smör. Sökväg: För litteratursökning användes databaserna PubMed och Scopus. Sökord som bl.a. Cheese, Cheese-intake, Lipoproteins LDL, Cholesterol LDL och Bloodlipids användes i olika kombinationer. För att ytterligare hitta artiklar användes ett så kallat snöbollsurval. Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT-studier gjorda på friska vuxna människor och originalartiklar skrivna på engelska. Studierna skulle innefatta effektmåttet LDL-kolesterol, interventionen skulle vara i minst två veckor lång och deltagarna skulle ha ett ostintag på minst 100g fet hårdost per dag. Exklusionskriterier var totalkolesterol över 6.2 mmol/l, sjukdom som kunde påverka totalkolesterol, BMI >30 kg/m2, studier på enbart män eller kvinnor, får- eller getost, övriga mjölkprodukter som ingick i interventionsgruppen och mager ost. Datainsamling och analys: Tre RCT-studier inkluderades och granskades med hjälp av SBU:s ”Mall för granskning av randomiserade studier”. En studie uteslöts därefter på grund av låg studiekvalité. Efteråt sammanvägdes studierna med ”GRADE”, en mall sammanställd av Göteborgs Universitet. Resultat: I den första studien minskade deltagarnas LDL-kolesterol med 0.07 mmol/l efter ostperioden och efter smörperioden hade deltagarnas LDL.kolesterol ökat med 0.15 mmol/l. Skillnaden mellan dieterna i den första studien var signifikant. I andra studien ökade deltagarnas LDL-kolesterol med 0,3 mmol/l efter ostperioden och med 0.5 mmol/l efter smörperioden. Skillnaden mellan dieterna i den andra studien var inte signifikant. Slutsats: Enligt de granskade studierna i den här översiktartikeln finns det låg evidensstyrka (++) att ett högt intag av fet hårdost påverkar LDL-kolesterol mindre än smör. Nyckelord: Ost, LDL och Kolesterol
HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)