Sagan om de två tornen : En jämförande fallstudie av hur 11 september-attackerna gestaltades i svensk och brittisk morgonpress

Detta är en Kandidat-uppsats från Karlstads universitet/Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap

Sammanfattning:

Syfte: Syftet med studien är att belysa hur 11 september-attackerna gestaltades i svensk och brittisk morgonpress en vecka efter händelserna. Tyngdpunkten i undersökningen ligger på jämförelsen mellan tidningarnas gestaltningar av händelserna.

Frågeställningar: Hur gestaltas nyheten veckan efter katastrofen? Vilka likheter och skillnader finns mellan tidningarnas gestaltningar? Hur ser förhållandet mellan text respektive bilder/nyhetsgrafik ut i de båda tidningarna?

Teori: Studiens teoretiska ramverk är gestaltningsteorin och främst Robert Entmans modeller. Gestaltningsteorin handlar om mediernas inflytande över hur människor upplever och uppfattar den verklighet vi lever i. Då studien är en jämförelse mellan svensk och brittisk dagspress kontextualiseras studien genom en skildring av situationen för dagspressen i respektive land.

Metod: Uppsatsen har undersökt gestaltningar i medieinnehåll genom att använda kvantitativ innehållsanalys som metod för insamling av empiriskt material. Materialet utgörs av samtliga artiklar om 11 september-attackerna i Dagens Nyheter och The Guardian från 2001-09-12 och en vecka framåt. Analysen är utförd på 191 artiklar.

Resultat: Förekomst av konfliktgestaltning, human interest-gestaltning, ansvarsgestaltning och ekonomisk konsekvensgestaltning identifierades i båda tidningar. De förstnämnda accentueras mer i The Guardian medan ekonomisk konsekvensgestaltning förekom i högre utsträckning i DN. Indikationer på förekomst av moralgestaltning fanns i The Guardian men kunde inte bekräftas. Även andra faktorer som påverkar nyhetsgestaltningen identifierades. Undersökningen visade även att texten och bilderna i anslutning i viss mån förutsätter varandra då de stärker varandras gestaltningar. Utrymmet för själva artiklarna varierade stort mellan tidningarna. The Guardian hade fler utrymmeskrävande artiklar såväl som bilder.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)