”Man ville liksom att han skulle vara mätt inför natten” : Småbarnsföräldrars upplevelser av välling

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Frida Dagergård; Helena Skatt; [2017]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Majoriteten av svenska småbarnsföräldrar ger välling till sina barn. En av vällingens fördelar är att den är berikad med järn som har stor betydelse för små barns tillväxt och utveckling.  Forskning visar dock på flera potentiella nackdelar, där bevisen är särskilt starka för att barn som dricker välling löper större risk att utveckla övervikt. Syfte: Att undersöka upplevelser av välling bland föräldrar som ger eller nyligen slutat ge sitt barn välling.  Metod: Sex semistrukturerade intervjuer med mödrar i åldern 30-37 år med ett eller två barn i åldern åtta mån till sju år. Samtliga mödrar hade en eftergymnasial utbildning och bodde i Stockholm. Intervjuerna transkriberades och analyserades tematiskt. Resultat: Analysen resulterade i två teman med tillhörande underteman: allsidigt hjälpmedel uppdelat i bekvämt för barnet och praktiskt för föräldrarna samt tveksamheter och tvivel med underteman konsekvenser för barnet och osäkerhet hos föräldrarna. I intervjuerna framkommer hur vällingen används som ett praktiskt hjälpmedel i vardagen. Den är lätt att tillreda och bekväm att servera i nappflaska och ingår ofta i en rutin inför natten och upplevs få barnet att komma till ro och sova bättre under natten. Föräldrar nämner även viss oro och osäkerhet kring vällingen, hur den påverkar barnets tandhälsa, dess innehåll och tillsatser samt en tydlig ängslan inför att sluta ge välling. Slutsats: Välling ses som en given del av barnets kost och beslutet att börja med välling har skett naturligt och har ej påverkats av aktuell forskning eller av råd från barnavårdscentraler eller Livsmedelsverket.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)