Analys av svinn: en tillämpning av DMAIC-metodiken vid
Lantmännen Axa

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Industriell ekonomi och samhällsvetenskap

Författare: Sara Svenberg; Kajsa Torgå; [2007]

Nyckelord: kvalitet; sex sigma; DMAIC; svinn; livsmedel; six sigma;

Sammanfattning: Detta examensarbete är utfört hos Lantmännen Axa. De tillverkar matbröd och
kaffebröd på tre olika produktionslinjer. De har problem med för mycket
svinn på kaffebrödslinjen där de tillverkar stora och små kaffebröd. Syftet
med detta examensarbete är att kartlägga var svinnet uppstår, orsakerna till
detta samt ge förslag på förbättringsåtgärder. Examensarbetet har genomförts
som ett sex sigma projekt och följt DMAIC-cykeln. I projektet har främst
förbättrings- och ledningsverktyg använts för att kartlägga svinnet på
kaffebrödslinjen.

Svinnet delades in i de tre problemområdena: viktvariation, defekta enheter
och spill. Viktvariationen undersöktes för samtliga produktsorter. De
defekta enheterna består av de produkter som sorteras bort i paketeringen
och innefattar endast stora kaffebröd. Till spillet räknas den deg som
kasseras i bageriet samt de produkter som ramlar av bandet. De tre
problemområdena analyserades separat med hjälp av statistiska verktyg och
kostnads-beräkningar genomfördes.

Vid analysen av viktvariationen identifierades tre orsaker till den stora
variationen: variation i degvikter, krämning och paketeringen. Det
uppdagades att variationen i vikt är stor redan innan produkterna går in för
jäsning, dessutom tillförs en ytterligare variation för de krämade
produktsorterna då krämen tillsätts. Paketeringsmaskinen för de små
kaffebröden tillför också en viss viktvariation för dessa produktsorter.

De vanligaste typerna av defekta enheter är missformade produkter,
felgräddade produkter, underviktiga produkter, produkter som fastnar i
paketeringsmaskinen samt felkrämade produkter. Detta visade sig främst bero
på maskininställningar i bageriet.

Det spill som finns orsakas delvis av avdragsmaskinen och är delvis
operatörsberoende. Det förekommer även spill senare längs linjen i form av
produkter som ramlar av ett band med höjdskillnad och produkter som ramlar
utanför vid paketeringsmaskinen för de små kaffebröden.

Bland förbättringsförslagen finns bland annat ett skydd för bandet med
höjdskillnad, en förändring av inställningarna på paketeringsmaskinen,
inställningsrutiner för maskinerna i bageriet samt skydd vid
paketeringsmaskinen. Dessa förslag uppskattas ge en besparing på cirka
200.000 kr.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)