Musikens roll i förskolan

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Sammanfattning: I den här kvalitativa studien undersöker jag förskollärares syn på musik och musikundervisning i förskolan. Genom lärarintervjuer i tre olika arbetslag försöker jag med stöd av hermeneutisk metod bilda mig en uppfattning om hur lärare arbetar med musik och hur deras syn på musik påverkar hur arbetet läggs upp. Studien genomsyras av en sociokulturell syn på lärande.
Gemensamt för samtliga förskolor är att alla lyfter fram musikens potential som pedagogiskt verktyg vid lek och vad gäller att träna social förmåga. Musik ses som ett lustfyllt estetiskt uttryckssätt och ett eget språk, vilket har stöd ur ett sociokulturellt perspektiv. Alla är positiva till musik i förskolan och de hänvisar också till läroplanen för att motivera arbetet.
Samtidigt visar resultatet en stor spridning i uppfattningar och tillvägagångssätt, vilket delvis kan förklaras med läroplanens vaga målbeskrivningar. En annan förklaring kan vara att för-skolorna har olika förutsättningar. Som exempel kan nämnas att en förskola har en uttalad musikprofil medan de andra två inte har det. De skiftande förkunskaperna hos lärarna avspeglas i intervjusvaren. Förskolan med musikprofil gav mer nyanserade och uttömmande svar, även om de andra två förskolorna också genomförde en rad musikaktiviteter med barnen.
Även om det finns mycket forskning som motiverar musikundervisning med yngre barn lyfts inte musik fram på samma sätt som exempelvis matematik i läroplanen för förskolan Lpfö98 (Skolverket, 2010). Detta, i kombination med ökad arbetsbelastning för personalen och dåliga förutsättningar för fortbildning, kan utgöra hinder för musikundervisningens möjligheter till utveckling

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)