Matsvinn i livsmedelsbutiker

Detta är en Kandidat-uppsats från Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

Författare: Åsa Lundberg; [2017]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Globalt slängs det 1,3 miljarder ton mat och livsmedelsbutikerna står för 5–7 procent av matsvinnet i världen. Matsvinnet beror främst på att fel mängd av ett livsmedel har köpts in. Syftet med denna studie är att kartlägga vilka åtgärder livsmedelsbutiker använder för att minska matsvinn. Syftet är också att ta reda på orsaker till matsvinn i livsmedelsbutiker och vilka förbättringar livsmedelsbutikerna skulle kunna göra. Metoden som användes i studien var semistrukturerade intervjuer. En färskvaruansvarig från ICA, en Frukt & Grönt-ansvarig samt miljöambassadör från Willys (Axfood) och en butikschef från Coop intervjuades. Livsmedelsbutikerna som intervjuades arbetade främst med matsvinn genom att rätt mängd varor beställs. De avdelningar som hade mest svinn var Frukt & Grönt, Chark och den manuella fiskdisken. Butikerna hade inga exakta siffror på hur mycket som returneras till leverantörer. Detta behöver tydliggöras för att minska matsvinnet ytterligare. Livsmedelsbutikerna såg matsvinn främst som ett ekonomiskt problem men även ett miljöproblem och arbetar aktivt för att minska matsvinnet. För att minska matsvinnet ytterligare behöver butikerna se över hur de arbetar med matsvinnet på Frukt & Grönt, bli bättre på att informera kunder om matsvinn och utbilda medarbetare i matsvinnets problematik.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)