Bestämning av optimal skördetidpunkt och lagringspotential för äpple med DA-meter

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: För att kunna tillgodose marknadens och konsumenternas krav på högkvalitativ frukt krävs en långsiktig strategi för hantering av frukt vid och efter skörd. Därför har en ny metod tagits fram som på ett exakt och icke-destruktivt sätt bestämmer optimal skördetidpunkt och lagringsduglighet. Syftet med detta arbete var att utvärdera användningen av det icke-destruktiva, praktiska och korrekta instrumentet, DA-mätare. Försöket utfördes på äpplesorterna ’Aroma’ och ’Discovery’. Flera mognadsindex bedömdes för att avgöra mognadsgraden för äpple (Streif index, fasthet, stärkelsenedbrytning, total löslig torrsubstans och respirationshastighet). Den portabla spektrometern, DA-meter (klorofyll absorbans index (IAD)), kontrollerar fruktmognaden genom att mäta klorofyllnedbrytning (skillnaden i absorbans mellan 670 och 720 nm) under skalet. DA-mätaren utvärderades för att kunna ersätta dessa mognadsindex med en mer praktisk och icke-destruktiv metod. Resultaten visar att det finns korrelationer mellan alla de destruktiva metoder som använts i försöket och plockningstiderna (mognadsgrad). De destruktiva index som visar en tydlig korrelation med plockningstiden har även tydlig korrelation med respirationshastigheten och kan därmed användas som lämpliga mognadsindex. Dessa index är stärkelsenedbrytning och fasthet för ’Discovery’, samt total löslig torr substans och Streif index för ’Aroma’. IAD-värdet visade en mycket stark negativ korrelation med plockningstiden och med respirationshastigheten för båda äpplesorterna. Därför kan IAD-värdet användas som ett index för att bestämma den optimala skördetidpunkten. Eftersom resultaten visade mycket stark korrelation mellan destruktiva mognadsindex och IAD-värdet, kan dessa destruktiva metoder ersättas med DA-mätare för mer exakt bestämning av mognadsgrad. Lagringspotentialen för de två äpplesorterna kan bedömdas med hjälp av IAD. Denna studie visar att ’Discovery’ bör skördas inom intervallen IAD 1,0 - 1,5 och lagras under maximum 11 veckor, för att få så bra lagringspotential som möjligt. Medan ’Aroma’ bör skördas vid ett IAD- värde mellan 1,6 - 1,9 och lagras under 12 veckor.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)