Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Titel: Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma? Författare: Christina Johnsson & Jenny Svensson Handledare: Anna Winkvist Examinator: Helen Lindqvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-04-06 Bakgrund: Övervikt och fetma är ett allt mer ökande problem i vårt samhälle. Med detta ökar också risken för att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsverket, som grundar sina råd på NNR 2012, rekommenderar den svenska befolkningen ett intag på 500g frukt och grönt per dag, inklusive bär. Frukt, grönsaker och bär innehåller många viktiga näringsämnen som vi behöver. Just blåbär är mycket rikt på polyfenoler så som flavonoider men även andra antioxidanter, vitaminer och mineraler och fiber. Viss forskning tyder på att dessa ämnen kan ha gynnsamma effekter på riskmarkörer för att utveckla hjärtoch kärlsjukdomar så som blodtryck och blodglukos. Syfte: Att ta reda på om det finns vetenskapligt underlag för att blåbär kan ha reducerande effekter på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma. Sökväg: Den systematiska sökningen av artiklar gjordes i Pubmed och Cochrane. Sökord som användes var: “blueberry”, “vaccinium myrtillus”, “bilberry”, “blood pressure, polyphenol”, “blueberry plant”, “blood pressure AND bilberry OR blueberry OR vaccinium myrtillus” och “blood pressure OR glucose AND diabetes type 2 AND bilberry OR blueberry OR vaccinium myrtillus”. Alla sökorden användes i båda databaserna. Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT-studier och humanstudier som skulle mäta blodtryck och/eller blodglukos. Studiedeltagarna skulle vara >18 år och ha ett BMI >25 kg/m2. Intervention med blåbär i form av färska eller frystorkade bär, samt studier gjorda på både “blueberry” och “bilberry” inkluderades. Endast studier skrivna på engelska inkluderades. Exklusionskriterier var blåbär kombinerat med kost - eller motionsinterventioner, blåbär som kosttillskott (i tablettform) samt studier på “whortleberry”. Studier kortare än en vecka exkluderades. Datainsamling och analys: Sökningarna resulterade i elva studier utifrån titel och abstract, varav fyra studier exkluderades då de ej uppfyllde inklusionskriterierna. Totalt kvalitetsgranskades sju studier med SBUs “Granskningsmall för randomiserade studier”. Evidensen för de båda effektmåtten sammanställdes sedan med hjälp av GRADE. Resultat: Sammantaget ger dessa studier ett måttligt starkt vetenskapligt underlag (+++) för att blåbär kan ha reducerande effekt på både blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma. Slutsats: Då det finns ett måttligt starkt vetenskapligt underlag (+++) för att blåbär kan ha reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt och fetma, skulle det vara rimligt att en rekommendation sätts angående blåbär med syfte att reducera blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma. Nyckelord: blåbär, bilberry, vaccinium myrtillus, övervikt, fetma, blodtryck, blodglukos, insulinkänslighet, polyfenoler

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)