Analys av gjorda och insläppta mål över matchtid i herrallsvenskan i fotboll

Detta är en Kandidat-uppsats från Institutionen för hälsovetenskap

Författare: Daniel Adler; [2011]

Nyckelord: Allsvenskan; Prestation; Tabellplacering; Tilläggstid;

Sammanfattning: Den ultimata indikatorn på ett fotbollslags prestation är matchresultatet som beror på balansen av gjorda och insläppta mål. Syftet med studien var att analysera de allsvenska herrlagens målproduktion under säsongen 2010. Detta för att undersöka de svenska elitlagens förekomst av gjorda och insläppta mål över matchtid. Ytterligare syfte var att undersöka om framgångsrika och mindre framgångsrika lag uppvisar olika mönster gällande dessa parametrar. Samtliga 240 matcher, totalt 600 mål, från säsongen 2010 studerades på förekomst av mål över matchtid. Målen kategoriserades lagvis i åtta stycken tidsperioder. Lagen delades även in i tre olika grupper beroende på tabellplacering. Resultaten baserat på samtliga lag visade signifikant större andel gjorda mål under den andra halvleken jämfört med den första, 55,2% mot 44,8% (p<0,05). Inga signifikanta skillnader mellan 15-minutersperioderna kunde ses. Däremot sågs signifikanta skillnader mellan 15-minutersperioderna inom de olika grupperna. Topplagen uppvisade signifikant större andel insläppta mål under period 76-90min jämfört med 31-45min, 46-60min och 61-75min (p<0,05). Mittenlagen uppvisade signifikant mindre andel insläppta mål under period 76-90min jämfört med 31-45min, 46-60min och 61-75min (p<0,05). Sammanfattningsvis, svenska herr-elitlag följde en ökande trend av gjorda mål över matchtid med större andel mål under andra halvleken jämfört med första. Resultaten antydde även att topplagen uppvisade hög resultatmässig prestation genom hela matcherna medan bottenlagen uppvisade låg prestation och mittenlagen varierande prestation, vilket delvis förklarar varför grupperna placerar sig i toppen, botten och mitten av tabellen.

HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)