Arbetslöshet – ett sociologiskt perspektiv : – arbetslöshetens effekter på individen

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för samhällsvetenskaper, SV

Sammanfattning:

Problem

Arbetslöshet drabbar alla, speciellt med bakgrund av den ekonomiska krisen 2008. Vi såg hela världen drabbas och inte minst Sverige, unga som gamla. Vi har därför intresserat oss för hur människorna bakom arbetslöshetssiffrorna upplever sin situation som arbetslösa.

Syfte och frågeställningar

Syftet med denna uppsats är att ur ett sociologiskt individperspektiv analysera hur arbetslöshet upplevs utifrån arbetslösas perspektiv.

För att uppnå vårt syfte kommer vi att utgå från följande frågeställningar:

  • Vad har intervjupersonerna för arbetslivsbakgrund,
  • Hur ser deras handlingsmöjligheter ut?
  • Hur ser de på sina jobbchanser?
  • Hur upplever intervjupersonerna sin arbetslöshet?
  • Finns det skillnader mellan män och kvinnor vad gäller deras upplevelser?
  • Hur hanterar männen respektive kvinnorna sin arbetslösa situation?

Metod

Vi har använt oss av en kvalitativ metod med djupintervjuer för att studera upplevelserna kring arbetslösheten. Vi har även använt oss av andrahandsmaterial till våra intervjuer. Intervjuerna är indelade i tre olika teman och dessa teman är baserade på våra tre frågeställningar. I det första temat presenterar och analyserar vi intervjupersonernas arbetslivsbakgrund, handlingsmöjligheter och deras syn på framtida jobbchanser. Temat nummer två går vi igenom hur intervjupersonerna upplever sin arbetslöshet och slutligen analyserar vi i tema tre skillnaden mellan männen och kvinnorna hur de upplever och hanterar sin arbetslöshet.

Resultat

Vi fann att fritidsaktiviteter, en vardagsstruktur, gemenskap och arbetsförmedlingens bemötande kan vara avgörande för hur man upplever och hanterar sin situation som arbetslös.

Det finns även skillnader mellan könen vad gäller hur man upplever och hanterar sin situation som arbetslös. Med bakgrund av Jahodas studie kunde även vi påvisa att kvinnorna har hemmet och barnen att sköta och berörs därför inte lika mycket till en början av sin arbetslösa situation. Med tiden börjar även kvinnorna känna avsaknaden av en klar och tydlig vardag men framförallt den ekonomiska påfrestningen, något som samtliga intervjupersoner känner av. Vi har visat att ett arbete uppfyller olika behov, exempelvis socialpsykologiska, strukturella, sociala behov och ger en möjlighet att planera införa framtiden, tack vare lönen som kommer in varje månad. Våra intervjupersoner låter inte sin vardag påverkas av att de blivit arbetslösa, utan de ser till att strukturera upp den lika organisatoriskt som innan de blev arbetslösa just för att fylla behovet av struktur i vardagen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)