Konstruktionen av lärare mot fritidshem : En studie som ur ett sociokulturellt perspektiv belyser föränderliga kontexter och diskurser som idag formar yrket lärare mot fritidshem.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Stockholms universitet/Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen

Författare: Marja Nevala König; [2013]

Nyckelord: lärare mot fritidshem;

Sammanfattning: Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur yrkesrollen lärare mot fritidshem konstrueras av verksamma lärare mot fritidshem i intervjuer. Jag har granskat hur lärare mot fritidshem talar om den egna yrkesrollen och vilken bild som utifrån det framträder. Jag har även försökt undersöka om den bild som kommer fram av lärare mot fritidshem i forskningslitteraturen påverkar synen på den egna yrkesrollen genom att ställa frågor kring detta till de intervjuade. Jag har använt mig av kvalitativ forskningsintervju som metod i detta arbete. Jag har tagit en fenomenologisk ansats för att på så vis förstå och få en inblick i de intervjuades livsvärld och perspektiv. I min studie har jag genomfört åtta stycken semistrukturerade intervjuer med lärare mot fritidshem för att samla in material. Som teoretiskt perspektiv har jag valt att använda mig av det sociokulturella perspektivet och begreppen kontext och diskurs. Den tidigare forskning som jag har använt mig av i studien är forskningslitteratur som till stor del behandlar samspelet mellan skola och fritidshem. För att kort sammanfatta det resultat som jag har kommit fram till i min studie, så visar det sig att de intervjuade lärarna mot fritidshem beskriver en tillsynes dubbel bild av yrkesrollen. Då det i resultatet visar sig att yrkesrollen är tydlig i en kontext, inom fritidshemmet, men att den i mötet med skolan och dess kontext blir diffus. Detta p.g.a. omständigheter som lärare, arbetslag och skola, och detta i sin tur p.g.a. deras högre rang och status jämfört med lärare mot fritidshem. Utifrån resultatet så fann jag även att det finns en motstridighet inom lärare mot fritidshems yrkesroll, då den kan vara flera olika roller. En del av dessa roller har tidigare beskrivits i litteraturen (Haglund, 2004) som assistenten, fostrare, förnyare och efterföljare. I mina resultat fann jag rollen som assistent men jag fann även en helt ny roll: förrädaren, vilket kan ses som ett nytt tillskott till dessa roller. I resultatet framkommer det även att lärare mot fritidshem uttrycker att de inte upplever att de påverkas av den bild som framkommer av yrkesrollen i forskningslitteraturen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)