A Digital Coach for Well-Being - En undersökning om upplevda hinder avseende hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet samt förslag hur en applikation kan stödja till hälsosamma levnadsvanor

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: I dagens samhälle är det vanligt att det förekommer levnadsvanor så som fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor som orsakar ohälsa och minskat välbefinnande. Syftet med uppsatsen är att undersöka upplevda hinder avseende hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet samt förslag på stödjande funktioner i en coachande applikation med målsättning att stödja individer till hälsosamma matvanor, fysisk aktivitet och psykosocialt välbefinnande. För att undersöka detta använde författarna en kvantitativ design och med hjälp av en utformad enkät gjordes en tvärsnittsstudie på anställda vid tre institutioner på Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs Universitet. Majoriteten av respondenterna är kvinnor och den största ålderskategorin är 46-64 år. Det förekommer inget signifikant samband mellan kvinnor, män eller åldersgrupp och användandet av hälsorelaterade applikationer, vilket innebär att det är andra variabler som påverkar till det låga användandet inom urvalet. Respondenternas förslag på stödjande funktioner visar att det bör vara enkelt, uppmuntrande, motivationshöjande samt möjlighet att få råd, kunna sätta upp mål och få återkoppling över sina levnadsvanor. De visade sig vara intresserade av en applikation som ger tips och råd avseende mat och fysisk aktivitet. Slutsatsen av studien är att för att kunna utveckla en coachande applikation med målsättning att stödja individer till hälsosamma levnadsvanor bör applikationen stödja individer till fysisk träning och ett begränsat intag av sockerrika livsmedel då dessa upplevdes mest problematiska inom urvalet. En coachande applikation bör främst ge individen möjlighet att få rådgivning, målsättning och återkoppling samt motivation avseende fysisk aktivitet, matvanor och psykosocialt välbefinnande för att stödja till hälsosamma levnadsvanor.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)