Att lära sig att kommunicera med hjälp av Nonviolent Communication

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Sammanfattning: Min studie handlar om kommunikation med hjälp av Nonviolent Communication, (förkortas NVC). Avsikten med det arbete som presenteras i denna rapport var att ta reda på hur några utvalda personer går till väga för att lära ut NVC-metoden med avseende på såväl teoretisk förståelse som praktisk tillämpning. Jag ville också undersöka vilka mål i skolans styrdokument en tillämpning av NVC skulle kunna bidra till att uppnå. De teoretiska utgångspunkter jag beskrivit handlar om svenska skolans styrdokument samt kommunikation, konflikthantering och Nonviolent Communication. Den metod jag har använt mig av för att få svar på mina frågor är att göra intervjuer. På grund av begränsningar i form av tid, erfarenhet och andra resurser har jag snävat in syftet med den här uppsatsen till tre delsyften:1. Beskriva hur utbildade NVC-kommunikatörer lär ut NVC-metoden, 2.Beskriva interaktionen mellan NVC-läraren och dess elever i utbildningssituationen, 3.Beskriva interaktionen mellan NVC-eleverna i utbildningssituationen.
Jag ansåg att det skulle vara intressant att ta del av erfarenheter från personer som är verksamma i olika sammanhang för att utbilda andra att tillämpa NVC-metoden. Jag skaffade mig information via litteratur och organisationer för att komma i kontakt med sådana personer. NVC-lärarna som deltog i studien är vuxna och arbetar i olika miljöer och på olika sätt med NVC-metoden. De sammanhang i vilka de angav att de verkade i beskrevs vara: Samtal med enskilda personer, föreläsningar, studiecirklar, helgkurser, sommarläger eller i situationer av medling för organisationer på internationell nivå likväl som konflikter i parrelationer. NVC-lärarna hade också arbetat med utbildningsprogram i kommunikationsträning och ledarskapsutbildning för unga ledare inom ideell sektor, utbildning för projektledare, styrelser, föräldrar, rektorer, lärare, gymnasieelever, arbetssökande, personer med narkotikamissbruk, terapeuter, fritidsledare, behandlingsassistenter, socialsekreterare, organisationer och arbetsplatser och för ledare på företag, myndigheter samt för privatpersoner.
Resultatet visar att i styrdokumenten för den svenska skolan anges inte uttryckligen metoden Nonviolent Communication. Utifrån vad NVC-lärarna uppgav om teorierna för NVC och det som styrdokumenten för den svenska skolan tar upp som mål, kunskapsområden och värdegrund för skolan, sammanfaller de i många avseenden med de syften, kunskapsområden och förhållningssätt som tränas med Nonviolent Communikation. Av mitt undersökningsarbete framkom att NVC-lärarna tillämpade varierade tillvägagångssätt utifrån förhållningssätt som utgick från en för eleverna individuellt anpassad lärprocess där läraren försöker anpassa utbildningen efter den enskilde elevens förkunskaper, intressen, sammanhang, tid, självständighet, relationer, känslor, behov och förutsättningar för lärande med andra.
En slutsats av min undersökning blir att NVC-metoden skulle kunna stimulera elever i den svenska skolan till ett livslångt lärande av bättre kommunikationsförmåga och konfliktlösning.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)