Dietistkontakt: ett vinnande koncept för förbättrad metabol kontroll hos patienter med Diabetes Mellitus typ 2 – En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Titel: Dietistkontakt: ett vinnande koncept för förbättrad metabol kontroll hos patienter med Diabetes Mellitus typ 2 – En systematisk översiktsartikel Författare: Johanna Hultberg och Isabelle Larsson Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Utbildning: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-03-27 Bakgrund: Diabetes kan ses som 2000-talets stora pandemi och är sammankopplat med ekonomisk tillväxt och livsstilsförändringar i olika delar av världen. Prevalensen uppgår idag till 8.8 % i den vuxna befolkningen och framtidsprognosen tyder på en fortsatt stigning. Då diabetes är en kronisk och livslång sjukdom krävs utbildning och medicinering till patienter och deras anhöriga både akut och på lång sikt. Den medicinska diagnosen Diabetes Mellitus innebär antingen att bukspottkörteln inte producerar tillräcklig mängd av hormonet insulin som kroppen behöver för att reglera glukosnivåerna i blodet, eller att kroppen inte kan använda insulinet på ett tillräckligt effektivt sätt. Diabetes delas in i olika former där de vanligaste är typ 1 diabetes (T1DM) och typ 2 diabetes (T2DM). Majoriteten av patienterna har den sistnämnda diagnosen. Syfte: Att kritiskt granska det vetenskapliga underlaget för vilken effekt nutritionsbehandling given av en legitimerad dietist har på blodglukoskontroll och BMI hos patienter diagnostiserade med T2DM. Sökväg: Genom en systematisk litteratursökning i Pubmed och Scopus har det tillgängliga vetenskapliga underlaget för området sammanställts. Sökorden var: “dietitian”, “diabetes type 2”, “blood glucose”, ”BMI”, “weight”, “weight loss” och “randomized control'“. Urvalskriterier: RCT-studier gjorda på vuxna (>19 år) T2DM-patienter med utfallsmåtten HbA1c och BMI där samtal med dietist varit primär intervention har inkluderats. Studier där energirestriktion varit en del i interventionen har exkluderats. Datainsamling och analys: Efter sökning i databaser och utvärdering baserat på inklusionsoch exklusionskriterier har fem relevanta artiklar granskats i sin helhet enligt SBUs granskningsmall för randomiserade kontrollerade studier. Accepterade artiklar har sammanvägts och graderats enligt Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE). Resultat: Resultatet baseras på fyra randomiserade kontrollerade studier med totalt 634 studiedeltagare. Studiernas resultat var enstämmigt och påvisade att samtal med dietist sänker HbA1c jämfört med standardbehandling. Flera av studierna nådde statistiskt signifikanta skillnader (p<0,05) till fördel för studiernas interventionsgrupper vad gäller HbA1c. För BMI sågs inte samma statistiska signifikans då både interventions- och kontrollgrupperna minskade i kroppsvikt vilket indikerar att standardbehandlingen är god. Slutsats: Evidensstyrkan för att samtal med dietist leder till förbättrad blodglukoskontroll hos vuxna patienter med T2DM är hög (++++). Det finns måttligt starkt vetenskapligt underlag (+++) för att nutritionsbehandling given av legitimerad dietist där syftet är en förbättrad metabol kontroll inte ger signifikanta skillnader i BMI hos patienter med T2DM. Detta gäller då det inte föreligger någon energirestriktion. Nyckelord: Diabetes typ 2, T2DM, dietist, nutritionsbehandling, HbA1c, BMI, blodglukoskontroll.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)