Integration of Software for Map Data in Municipal GIS Operations

Detta är en Kandidat-uppsats från Luleå/Institutionen för system- och rymdteknik

Sammanfattning: Jag valde att göra en fallstudie i Lycksele kommun, en kommun i södra Lappland med ca 12000 invånare. Det är en glesbygdskommun med låg folktäthet (2,2 inv/k m2), men med en folkmängd som överensstämmer med medianvärdet av Sveriges kommuner.
Arbetet bestod av att göra en analys av övergången till den nya programvaran Topocad med syftet att integrera den nya programvaran i den befintliga verksamheten. Kommunens fokus var riktat på att få med sig all data till det nya systemet, samt att skapa en hållbar struktur för att säkra övergången och tillgängligheten av data inom organisationen.
Olika enheter inom Lycksele kommun använder i dagsläget olika GIS-system med olika datastandarder för att hantera lägesbunden information i sin myndighetsutövning.
Jag har funnit att, för att integrera ett nytt GIS-system behöver kartdata för verksamheten ha samma referenssystem, veta hur data ska vara lagrat och att det nya systemet ska vara kompatibelt med befintliga GIS-system, samt kunskap kring hur kartdata hanteras både internt och externt för att uppnå verksamhetens mål och syfte på ett effektivt sätt.
Lycksele kommun har inte i dagsläget strategier eller arbetsmodeller för hur man inför och integrerar nya informationssystem. Dock har man en arbetsordning för driften av systemen: IT-avdelningen utför den tekniska installationen av systemet men ansvar för val av system, inköp och administration av systemen finns hos respektive avdelning.
Avsaknaden av strategier och arbetsmodeller för kommunens IS-system har givet en slutsats att organisationen skulle vinna mycket på att skapa en övergripande IS-strategi för system, och skapa rutiner för att kontrollera om det går att integrera nya system i den befintliga verksamheten. Kommunen skulle vinna mycket på att ta fram GIS-strategier för hur man avser att hantera lägesbunden information.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)