Utveckling av goda leverantörsrelationer via CRM-system

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Uppsala universitet/Institutionen för teknikvetenskaper

Sammanfattning: Gotlands Slagteri är ett företag som bedriver produktion av kött och charkvaror. Verksamheten bygger på långsiktiga relationer mellan såväl leverantörer som kunder, och som vilken relation som helst krävs omtanke och underhållsarbete för att de skall kvarstå. Syftet med den här studien är att titta på Gotlands Slagteris leverantörsrelationer och göra en utomstående bedömning för slakteriets räkning, samt att se om dokumentationshanteringen av leverantörerna kan förbättras. Syftet mynnar följaktligen ut i tre frågeställningar; Hur ser nuläget av relationen mellan Gotlands Slagteri och deras leverantörer ut? Vilken leverantörsinformation önskas av Gotlands Slagteri i framtiden? Är CRM-system ett lämpligt alternativ för Gotlands Slagteri att dokumentera information i och hur kan det tillämpas? Metodiken som använts för införskaffande av data har primärt bestått av intervjuer, både med leverantörer och personal vid Gotlands Slagteri. Studiens frågeställningar resulterar i att relationerna över lag ser bra ut. Det viktigaste för leverantörerna visar sig vara att avräkningspriserna per djur inte är för låga. Studien resulterar också i att slakteriet inte nödvändigtvis är ute efter någon ny information angående leverantörer i framtiden, men att det istället går att utöka leverantörers redan befintliga uppgifter genom att integrera annan sparad information. Vid integrering av vederbörande uppgifter talar resultatet även för att CRM-system är lämpligt vid framtida dokumentation för leverantörsuppgifter. Återstående för slakteriet är att avgöra vilken typ av CRM-system som ter sig bäst lämpat, men studiens rekommendation är att satsa på ett egenutvecklat system. Initialt kan systemet implementeras vid inköpsavdelningen som ett slags pilotprojekt för att därifrån expandera programmets funktioner till att även stödja andra avdelningar i verksamheten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)