Är det onaturligt sött? - konsumtionsstudie av lightdrycker bland unga vuxna

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Som studenter på Kostekonomprogrammet har vi vid upprepade tillfällen kommit i kontakt med och diskuterat ämnet tillsatser. Sötningsmedel, då främst aspartam, är ett av de ämnen som kommit i fokus för våra diskussioner och vi ansåg därför att det skulle vara ett intressant ämne att undersöka. Vi hade många fördomar om artificiellt sötade drycker gällande vilka som konsumerade dessa samt vilka anledningar som låg bakom deras val. Syftet med undersökningen var att undersöka konsumtionen av lightdrycker bland elever som går tredje året på gymnasiet. Vi ville även ta reda på om de tidigare konsumtionsstudierna vi läst stämde överens med vårt resultat samt att få en större förståelse varifrån elevernas åsikter kommer. För att kunna besvara vårt syfte valde vi att genomföra en enkätundersökning på 110 gymnasieelever som gick tredje året på en skola i Göteborg. Vi valde ett flertal olika programinriktningar för att få ett representativt urval. Resultatet av undersökningen visade att det var nästan lika vanligt att konsumera lightdryck som naturligt sötade drycker. Trots att det var många elever som inte konsumerade drycker sötade med sötningsmedel var det väldigt givande att få ta del av deras åsikter angående ämnet, vilka man kan härröra från samhällsdebatten. Det visade sig heller inte vara någon märkbar skillnad gällande konsumtionen mellan könen. Efter studien insåg vi vilket komplext ämne vi valt och att det finns otroligt mycket mer att lära sig och ta ställning till. Vi har även insett att ämnet inte blir lättare ju mer information man samlar, snarare tvärtom. Man hittar hela tiden nya paradoxer, till och med inom forskningen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)