Miljömärkning av små logiverksamheter : Varför och varför inte?

Detta är en Kandidat-uppsats från Mittuniversitetet/Avdelningen för ekoteknik och hållbart byggande

Sammanfattning: Turistnäringen växer vilket innebär en ökad miljöpåverkan och resursåtgång. Samtidigt är en välmående miljö en viktig faktor för många aktörer inom branschen. Många logiverksamheter vill dock visa att de tar sitt ansvar genom att aktivt försöka minska sin miljöpåverkan. Som hjälp för att visa upp detta engagemang finns idag en rad olika miljömärkningar. Syftet med denna studie är att ta reda på motiven bakom att små logiverksamheter i Sverige väljer att miljömärka sig respektive att inte göra det, samt att få en djupare förståelse för dessa motiv. Studien tar också upp vilka möjligheter till miljömärkning som finns och vad de innebär. Studien är baserad på kvalitativa forskningsintervjuer och litteraturstudier. Respondenterna i studien är 6 st små logiverksamheter. Ett bed & breakfast, två hotell, ett vandrarhem och två pensionat. Tre av verksamheterna innehar miljömärkning. De tre andra har ingen miljömärkning, men två av dessa kommunicerar aktivt sitt miljöarbete. Miljömärkningar som fokuseras på i studien är Svanen, Green Key, EU-blomman och Naturens Bästa. Studien visar att en miljömärkning fungerar både som ett marknadsföringsverktyg och miljöledningssystem för logiverksamheter. Fördelar i marknadsföring, bättre koll på miljöarbetet, nya idéer och personligt engagemang har kommit fram i studien som motiv till att miljömärka. Motiv till att inte miljömärka är enligt studien tidsåtgång, stor kostnad och okunskap om möjligheterna till miljömärkning. Det har även framkommit att miljömärkningarna inte alltid är anpassade för mindre logiverksamheter. Respondenterna i studien anser att en miljömärkning har inneburit eller skulle innebära en liten eller obefintlig minskning av deras logiverksamheters miljöpåverkan. Ingen slutsats har dragits angående miljömärkningars effekt på logiverksamheters miljöpåverkan. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)